Pääkirjoitus: Demokratian puolustus - Presidentti Niinistön puheessa oli sitä, mitä moni oli jo odottanut

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön uudenvuodenpuhe oli hyvä. Se oli tarkka analyysi Suomen, Euroopan ja koko maailman niin henkisestä kuin poliittisesta ilmapiiristä.

Puhetta voi kuvata myös demokratian puolustuspuheenvuoroksi, mikä on hyvä muistutus kansalaisille, kun Suomi valmistautuu todennäköisesti kolmiin vaaleihin alkaneen vuoden aikana.

Presidentti Niinistö muistutti, mikä edustuksellisessa demokratiassa on olennaisinta eli kyvystä sovittaa yhteen erilaisia näkemyksiä.

Murroskautta elävässä yhteiskunnassamme on vaarana, että me kansalaiset hukkaamme kyvyn kuunnella ja ymmärtää toistemme mielipiteitä, vaikka niitä ei hyväsyisikään. Samalla me hukkaisimme sen perinnön, jonka puolesta aikaisemmat sukupolvet ovat taistelleet ja tehneet töitä sen saavuttamiseksi.

Viisaasti presidentti myös tähdensi, että oikeus kyseenalaistamiseen on demokratian ytimessä.

Siksi myös nykyisiltä puolueilta vaaditaan nyt kykyä uudistua ja taitoa kuunnella uusien liikkeiden viestejä. Ottaa ne tasavertaisina keskustelukumppaneina, ja näin mahdollisesti katkaista ääriliikkeiden siivet.

Luottamuksen säilyttäminen demokraattista järjestelmäämme kohtaan ei siis synny puheilla ja korulauseilla, vaan teoilla, jotka osoittavat, että kansalaiset ovat tulleet kuulluiksi.

Vaikka maailmalta ja kotimaastammekin vyöryy jatkuvasti turvallisuuttamme ja tulevaisuuttamme uhkaavia uutisia, muistutti presidentti Niinistö, että paitsi Suomi ja Eurooppa, koko maailma voi monin tavoin myös paremmin kuin koskaan.

Se on hyvä tieto ja antaa varmuutta uuden tulevaisuuden rakentamiseen.

jaana.rautio-teijonmaa@ita-savo.fi