Pääkirjoitus: Maria Ohisalolla hyvät lähtökohdat nousta vihreitten johtoon

Vihreät valitsevat seuraajan Pekka Haavistolle kesäkuussa Porissa. Kilpailu johtopaikoista on jo alkanut. Sairastunutta Touko Aaltoa syksyllä sijaistanut Maria Ohisalo ilmoitti tiistaina tavoittelevansa puolueen puheenjohtajuutta. Puoluesihteeriksi pyrkii muun muassa nykyinen varapuheenjohtaja Veli Liikanen Mikkelistä.

Ohisalon lähtökohdat puheenjohtajakilpaan ovat hyvät. Ohisalon arvioitiin onnistuneen erittäin hyvin Aallon sijaisena, mistä kertoo myös hänen eduskuntavaaleissa saamansa yli 10 000 ääntä. Vihreissä vain Haaviston tulos oli parempi. Ohisalolla on myös kokemusta vihreiden järjestötyöstä, sillä hän on toiminut muun muassa puolueen nuorisojärjestön puheenjohtajana.

Naiseudestakaan ei ole haittaa, kun puolueen 20 kansanedustajasta naisia on peräti 16. Ohisalo on jo saanut näkyviä tukijoita, kun edellisellä kerralla Touko Aallolle hävinnyt kansanedustaja Emma Kari ilmoitti tukevansa hänen valintaansa.

Vihreiden tarkoitus on järjestää puheenjohtajanvalinnasta neuvoa-antava, mutta käytännössä poliittisesti sitova jäsenäänestys. Sen pitämiseksi tarvittaisiin ennakkosuosikki Ohisalolle varteenotettava vastaehdokas. Ehdokasasettelu päättyy jo runsaan viikon kuluttua, 11. toukokuuta. Aikaa ei ole enää kovin paljon, eikä kilpailijoita ole näköpiirissä. Jos vihreät päätyy hallitukseen, kyse on myös ministeripaikasta.

Vaalivoittonsa jälkeen vihreät korostavat yhtenäisyyttään, mutta siellä, kuten muissakin puolueissa, on oma oikeistonsa ja vasemmistonsa. Ohisalo on luettu puolueen vasemmistoon kuuluvaksi, eli mahdollinen vastaehdokas voisi löytyä puolueen oikealta laidalta.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Muokattu 3.5. klo 10.07: vihreillä on 20 kansanedustajaa.

Uusimmat uutiset