Pääkirjoitus: Hyvä kädenojennus lapsiperheille – Päätös olisi myös linjassa monien muiden kaupunkien ja kuntien kanssa

Savonlinnan sivistyslautakunta saa torstaina käsiteltäväkseen esityksen, jonka mukaan varhaiskasvatuksessa eli päivähoidossa olevista lapsista peritään hoitomaksu vain niiltä päiviltä kuin he ovat hoidossa.

Esitys on kannatettava ja toteutuessaan hyvä kädenojennus kaupungilta lapsiperheille, joiden toimeentuloon koronaepidemia voi tehdä suurenkin loven. Päätös tosin merkitsisi kaupungin tuloihin reilun 84 000 euron vähennyksen kuukaudessa. Lasten terveydellä ja hyvinvoinnilla on kuitenkin hintansa, joka on syytä maksaa.

Varhaiskasvatuspäällikkö Anna-Liisa Sairanen perustelee esitystä juuri riskiryhmiin kuuluvien lasten ja heidän perheidensä terveydellä. Tartuntojen ehkäisemiseksi ja epidemian leviämisen hidastamiseksi on jokaisen tehtävä kaikkensa.

Savonlinnan kaupungin päätös olisi myös linjassa monien muiden kaupunkien ja kuntien kanssa, jotka ovat jo tehneet vastaavanlaiset päätökset.

Savonlinnan päiväkodeissa on toimittu muutoinkin esimerkillisesti ministeriön suositusten mukaan.

Vaikka lapsia on jo nyt vain neljänneksen verran täysistä määristä, ryhmiä ei ole yhdistetty, eikä päiväkoteja.

Lasten terveyden kannalta ja turvallisuuden tunteen vuoksi päätös on ollut oikea. Liian suuret muutokset lapsen omaan arkeen voi asiantuntijoiden mukaan vain lisätä lapsen huolta ja jopa pelkoa. Koronaepidemia jo nyt muuttanut merkittävästi useiden pienten lasten perheiden arkea ja lapselle asian ymmärtäminen voi olla vaikeaa tai ainakin hyvin hämmentävää.

jaana.rautio-teijonmaa@ita-savo.fi