Pääkirjoitus: Kuitulaboratorio on ylpeyden aihe

Tiistaina Savonlinnassa vihitty Kuitulaboratorion 3. laajennusvaihe todistaa sen, että niin Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoululla Xamkilla, Etelä-Savon maakuntaliitolla ja Savonlinnan kaupungilla on vahva usko tulevaisuuden biotalouteen.

Yli neljän miljoonan euron rakennushanke vahvistaa entisestään biotalouden tuotekehitys- ja innovaatiokeskittymää Savonlinnassa. Kuitulaboratoriosta on sen perustamisen alkuvaikeuksien jälkeen tullut jo merkittävä tukijalka Savonlinnan tulevaisuuden rakentamisessa, mistä Savonlinnan seudulla tulisi syystä olla ylpeitä.

Kuitulaboratoriossa tehdään yrityslähtöistä tutkimusta ja tuotekehitystä. Tämä tutkimus auttaa savonlinnalaisia ja Savonlinnassa toimivia yrityksiä pysymään omalla alallaan kehityksen kärjessä maailmanlaajuisesti tarkasteltuna.
Jatkuva kehitys ja innovaatiot turvaavat työtä ja toimeentuloa seudun metalliteollisuudelle ja sitä kautta muillekin aloille.

Vihkiäisissä kuultiin, että Teknologiapuiston tuotekehitys- ja innovaatioympäristössä on sen yhteistyöyrityksiin synnytetty jo noin 100 miljoonaa euroa lisää liikevaihtoa tuotekehitystyön ja uusien tuotteiden avulla vuodessa.

Kuitulaboratorion 3. laajennusvaihe on saamassa jo jatkoa, kun Etelä-Savon maakuntaliitto on puoltanut reilun miljoonana euron hintaista Luonnonvarakeskuksen ja Xamkin uuttaa laboratoriota puun kasvullisen lisäämisen tutkimikseen. Lisäksi kaupunki ja ammattikorkeakoulu edistävät yhdessä mikrokiteisen selluloosan tuotekehitysympäristöhanketta, johon toivotaan valtiota mukaan.

Uudet hankesuunnitelmat ja kehitysideat kertovat myös maakunnan, ammattikorkeakoulun ja kaupungin hyvästä yhteistyöstä, millä on myös merkittävä arvo.

jaana.rautio-teijonmaa@ita-savo.fi