Pääkirjoitus: Urpilainen oli oikea valinta

SDP:n puheenjohtajaa ja tulevaa pääministeriä Antti Rinnettä voi onnitella siitä, että hänellä oli rohkeutta esittää puolueensa entistä puheenjohtajaa sekä valtiovarainministeriä Jutta Urpilaista Suomen EU-komissaariksi. Tehtävässään Urpilainen tulee olemaan ensimmäinen suomalainen nainen, ja siksi esityksellä on erityistä merkitystä.

EU:n useissa eri maissa oikeistopopulististen ja vanhoillisia arvoja edustavien puolueiden suosion kasvu on merkinnyt naisen aseman kyseenalaistamista tasa-arvoisena yhteiskunnan jäsenenä. Hyvänä esimerkkinä tästä ovat muun muassa saksalainen oikeistopopulistinen AfD-puolue, italialainen Lega tai unkarilainen Fidesz, joissa naisen paikan katsotaan olevan kotona ja tehtävänä synnyttäminen.

Jutta Urpilainen onkin varsin sopiva henkilö edistämään pohjoismaista tasa-arvokäsitystä Euroopan unionissa komissaarina.

Hänellä on tähän tehtävään EU:ssa jo sopiva mainekin, sillä Jyrki Kataisen hallituksen valtiovarainministerinä toiminut ja Kreikan tukipaketeista neuvotelleena Urpilaisella on unionissa määrätietoisen ja osaavan naisen maine.

Euroopan unionin haasteet tosin ovat tänä päivänä toisenlaiset kuin ennen vuotta 2014. Oikeistopopulismin nousu ja laiton siirtolaisuus ovat kuin aikapommeja, joiden räjähtämisen estäminen on koko Euroopan yhteinen asia. Samalla on kuitenkin kyettävä vakauttamaan Euroopan unionia ja estämään valtioiden irtaantumispyrkimykset EU:sta.

Urpilainen jää historiankirjoihin ensimmäisenä suomalaisena naisena EU-komissaarina, mutta ensimmäinen nainen hän on ollut myös maamme valtiovarainministerinä sekä puolueensa puheenjohtajana. Yhdelle naiselle aika hyvä saavutus.

jaana.rautio-teijonmaa@ita-savo.fi