Pääkirjoitus: Pimeässä vaanii vaara näkymättömälle

Jalankulkijoiden liikennekuolemien määrä on puolittunut ja loukkaantuneiden määrä on vähentynyt kolmanneksella viimeisen kymmenen vuoden aikana, kertoo Liikenneturva.

Kehityksen suunta on ollut hyvä, mutta se ei poista sitä tosiasiaa, että jokaisen jalankulkijan tai pyöräilijän loukkaantuminen tai jopa kuolema on turha, jos se on johtunut näkymättömyydestä.

Elämme tällä hetkellä vuoden pimeintä aikaa, mikä tarkoittaa, että myös katuvaloalueilla ilman heijastinta tai valoa liikkuva jalankulkija tai pyöräilijä on vaarassa. Musta ja märkä asvaltti imee ajoneuvojen valot ja mahdollinen tihkusade vie loputkin näkyvyydestä.

Vastuu turvallisesta liikenteestä niin pimeällä kuin päivänvalossa ei kuitenkaan ole yksin jalankulkijoilla, vaan vastuu kuuluu yhtälailla myös autoilijoille. Liikenne on aina yhteispeliä kaikkien siellä liikkuvien kesken.

Liikenneturvan tilastojen mukaan viimeisen kolmen vuoden aikana on vuosittain kuollut noin 30 ja loukkaantunut 420 jalankulkijaa. Vuonna 2016 heistä loukkaantui vakavasti 77 henkilöä. Miesten osuus menehtyneistä oli hieman yli puolet.

Kaikista kuolemantapauksista yli neljännes tapahtui pimeällä tai hämärässä ja lähes kolme neljästä päivänvalossa. Onnettomuustietoinstituutin tekemä tutkimus sen sijaan paljastaa, että vuosina 2014–2016 pimeällä tai hämärässä tapahtuneesta 24:stä kuolemantapauksesta joka viides uhri olisi voinut pelastua, jos hän olisi käyttänyt heijastinta.

Vanha hokema Heijastin on halpa henkivakuutus, pitää siis edelleen hyvin paikkaansa. Eikä sitä järkytyksen tunnetta, kun juuri ja juuri on välttynyt ajamasta pimeän jalankulkijan päälle, unohda kukaan, joka on sen joskus kokenut.

jaana.rautio-teijonmaa@ita-savo.fi

Uusimmat uutiset