Pääkirjoitus: Savonlinnan seutu tarvitsee kansanedustajia

Kaakon Viestinnän teettämä puoluekannatusmittaus ennakoi merkittäviä kannatuksen muutoksia ja myös paikkajaon muutoksia huhtikuun eduskuntavaaleissa. Jos kannatusmittaus toteutuu, SDP ja Vihreät saavat yhden paikan lisää, ja vaalipiiristä nousisi nykytilanteesta poiketen eduskuntaan myös yksi kristillisdemokraatti.

Keskusta puolestaan olisi menettämässä kaksi paikkaa.

Kaikilla puolueilla on Savonlinnassa hyviä ja osaavia ehdokkaita, joista sopii valita. Savonlinnan seudun äänet eivät yksin riitä kenenkään läpimenoon, vaan ehdokkaiden on saatava kannatusta laajemmin vaalipiirin alueelta. Ongelma on se, että suuren vaalipiirin isommilla seuduilla on myös joka puolueessa kovia ehdokkaita. On siis suuri merkitys sillä, äänestävätkö Savonlinnan seudun ihmiset oman alueensa ehdokkaita.

Pahinta, mitä eduskuntavaaleissa voi käydä, olisi se, että Savonlinnan seudulta ei valittaisi yhtään kansanedustajaa. Sen kauhukuvan voimme välttää vain käyttämällä äänioikeuttamme.

Jos Savonlinnan seudulla äänestysaktiivisuus saadaan vaalipiirin keskiarvoa selvästi korkeammaksi, on mahdollista, että useammastakin puolueesta saadaan oma edustaja eduskuntaan, mikä olisi erinomainen asia.

Äänestäjillä on tapana moittia kulloisiakin istuvia kansanedustajia kaikista seutua kohdanneista takaiskuista — ja lähes aina aiheetta. Niin nykyisen kuin edelliskaudenkin kansanedustajat ovat kulissien takana onnistuneet torjumaan seutuun kohdistuneita uhkia.

Toki niitä on kansanedustajien ponnisteluista huolimatta myös toteutunut huolimatta siitä, että kaikki ovat tehneet parhaansa. Ilman omia edustajiamme tilanne voisi olla monin verroin pahempi.

Tässä siis haaste: jospa jokainen Savonlinnan seudun asukas valitsisi omien arvojensa mukaisen puolueen ja ehdokkaan ja menisi häntä myös äänestämään.

jaana.rautio-teijonmaa@ita-savo.fi

Luetuimmat

Kommentoidut