Pääkirjoitus: Savonlinnan edunvalvonnalle torjuntavoitto

Ylen viime torstaina julkaisema puolueiden kannatusmittaus ennakoi tiukkaa kisaa eduskuntavaaleihin sosiaalidemokraattien, perussuomalaisten ja kokoomuksen välille, ja näin myös tapahtui.

Tosin SDP otti laskennan puolessavälissä noin kahden prosenttiyksikön kaulan, mutta perussuomalaiset ja kokoomus jatkoivat tiukkaa kisaa toisesta ja kolmannesta paikasta.
Erityisesti Kaakkois-Suomen vaalipiirissä vaalien tuloslaskennasta muodostui mielenkiintoinen jännitysnäytelmä.

Varmimpina eduskuntapaikkansa uusivat keskustan Hanna Kosonen ja vihreiden Heli Järvinen, jotka jatkavat vahvaa työtään koko Savonlinnan seudun edunvalvojina ja puolestapuhujina.

Harmillista on, että jos SDP olisi Savonlinnan seudulla keskittänyt äänensä yhden vahvan ehdokkaan taakse, läpimeno olisi ollut varmaa. Lisäksi kokoomuksen Panu Peitsaron paikka eduskunnan istuntosalissa häilyi valittujen rajan molemmin puolin lähes koko laskennan ajan.

Savonlinnalle kolme tai neljä kansanedustajaa olisi ollut jättipotti, ja kahta kansanedustaa voidaan pitää hyvänä torjuntavoittona. Etenkin kun tarkastelee tulosta suhteessa Mikkeliin, joka ei saanut yhtään kansanedustajaa.

Valtakunnallisesti mielenkiintoista on, että keskustan Juha Sipilän johtaman hallituksen neljän vuoden politiikasta laskun kannatusluvuissa maksaa vain keskusta. Päähallituskumppani kokoomus sen sijaan säilyttää kannatuksensa ja jopa lisäsi paikkojensa määrää yhdellä.

Vaalien lopputulos ennustanee hallitusneuvotteluista mielenkiintoisia ja Savonlinnankin edunvalvonnan kannalta ratkaisevaa on se, onko molemmat vai vain toinen kansanedustajista hallituspuolueen edustaja.

jaana.rautio-teijonmaa@ita-savo.fi

Uusimmat uutiset

Kommentoidut