Pääkirjoitus: Taistelu sairaalan puolesta jatkuu – Hallitus kertoi tahtonsa, mutta se ei vielä riitä

Hallituksen sote-ministerityöryhmän tiedotustilaisuus tiistaina vahvisti ne tiedot, jotka Itä-Savo kertoi jo viikonloppuna.

Sosterin jäsenkuntia Savonlinnaa, Enonkoskea, Rantasalmea ja Sulkavaa esitetään liitettäväksi Etelä-Savon hyvinvointialueeseen eli Etelä-Savon soteen. Ministerityöryhmä esittää siis toisin kuin Sulkavaa lukuun ottamatta kunnat olivat valtuustoissaan tahtonsa ilmaisseet. Kuntien toiveena oli päästä osaksi Pohjois-Savon sotea, jolloin olisi ollut mahdollista syventää entisestään Sosterin ja Kuopion yliopistollisen sairaalan vuosia jatkunutta, hyvää yhteistyötä. Kunnissa uskottiin, että näin olisi mahdollisesti voitu paremmin turvata Savonlinnan keskussairaalan asema päivystävänä erikoissairaanhoidon sairaalana.

Hallituksen esitys näyttää kuitenkin osoittavan, että Savonlinnan seudun ihmisten huoli oikeudestaan tasaveroisiin sosiaali- ja terveyspalveluihin on kuultu. Hallituksen esitys on, että soten voimaanpanolakiin kirjataan erityisasema Etelä-Savon maakunnalle. Kirjauksen mukaan Etelä-Savossa voidaan ylläpitää vuoteen 2033 saakka kahta keskussairaalaa Mikkelissä sekä Savonlinnassa. Tosin kirjaus olisi ollut huomattavasti vahvempi, jos lupa Savonlinnan keskussairaalan säilyttämiseen olisi ollut pysyvä.

Hallituksen tahdonilmaisu ja kirjaus ei kuitenkaan vielä riitä säilyttämään Savonlinnan keskussairaalan päivystystä ja leikkaustoimintaa. Ne voivat jatkua vain, jos leikkausten keskittämisasetuslakiin saadaan muutos. Toivoa sopii, että eduskunnassa ymmärretään lainmuutoksen tärkeys. Savonlinnan seudulta muutoksen läpivieminen vaatii nyt vahvaa edunvalvontaa.

Kahden keskussairaalan ylläpitäminen Etelä-Savossa vaatii myös lisää rahaa niin kuin se olisi vaatinut myös Pohjois-Savossa.

Etelä-Savon hyvinvointialueen puolesta puhuneet näkevät hallituksen esityksessä paljon hyviä mahdollisuuksia. Sitä, millainen maailma, mahdollinen Etelä-Savon maakunta tai Savonlinnan seutu ovat reilun kymmenen vuoden kulutta, ei kukaan tiedä. Hyvää kehitystä ja valoisaa tulevaisuutta on meidän kaikkien toivottava.

Mutta helppo on myös ymmärtää sosterilaisten huoli siitä, kuinka palvelut järjestetään lähitulevaisuudessa. Houkutteleeko lakkautusuhan alla oleva sairaala lääkäreitä, hoitajia ja muita ammattilaisia. Epävarmuutta luo myös se, kuinka pitkään Etelä-Savon hyvinvointialueen valtuusto haluaa investoida Savonlinnaan uusia laitteita ja sairaalateknologiaa.

Taistelu Savonlinnan keskussairaalan puolesta on jatkuttava edelleen sinnikkäästi. Hyvää on se, että Savonlinnan seudulla tavoite on kaikilla yhteinen.

jaana.rautio-teijonmaa@ita-savo.fi