Pääkirjoitus: Rajat pitää panna kiinni

Koronan toinen aalto tulla tupsahti Suomeen reilu viikko sitten. Tautitapausten määrä Suomessa on sittemmin lähtenyt tasaiseen kasvuun. Hallitus on toisen aallon patistamana palauttanut koronan kurissa pitämisen ykkösasiakseen rauhallisen kesän jälkeen.

Ylivoimaisesti suurin osa viime aikoina varmistuneista tartunnoista on tullut Suomeen ulkomailta. Muualla maailmassa tauti riehuu edelleen voimakkaasti, ja myös Euroopassa rajoitusten purkaminen on synnyttänyt tartuntojen määrän rivakan kasvun.

Hallitus kertoi torstaina uusista keinoista taudin toisen aallon hillitsemiseksi. Hallituksen listalla olivat maskisuositukset ja muista maista Suomeen saapuvien kontrolloiminen lähtömaan tautitilanteen perusteella. Lisäksi korostettiin kansalaisten vastuuta pitää turvavälit ja huolehtia etenkin käsihygieniasta.

Hallitus jätti kuitenkin tärkeimmän päätöksen tekemättä. Suomesta ulkomaille ja Suomeen matkustamisen suhteen olisi pitänyt ottaa nykyistä jyrkempi linja. Käytännössä rajat olisi pitänyt laittaa jo nyt kiinni. Vain tavaroiden kuljettaminen ja välttämätön työmatkustaminen pitäisi sallia.

Rajojen kiinnilaittamista voi perustella ennen kaikkia terveydellisillä syillä, mutta myös taloudesta löytyy perustelut. Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) sanoi hyvin ensin vuoden valtion budjettiesitystä esitellessään, ettei Suomella ole varaa toiseen aaltoon. Ensimmäinen aalto horjutti taloutta niin voimallisesti, että sen vaikutuksia jokainen suomalainen maksaa pitkään.

Lomamatkailusta aiheutuvaan karanteeniin liittyy myös erikoisuus, joka sotii tavallisen kansalaisen oikeustajua vastaan. Lain mukaan karanteeniin joutuville ihmisille pitää maksaa päivärahoja, jos he eivät karanteenin vuoksi pysty tekemään töitään. Kahden viikon ylimääräinen loma valtion piikkiin tässä koronatilanteessa on täysin sietämätöntä.

Kommentoidut