Pääkirjoitus: Uimahallissa kaikki ei mennyt niin kuin piti

Savonlinnan uimahallin remontin viivästyminen on saanut uinnin harrastajien kärsivällisyyden koetukselle.

Viime vuoden toukokuussa aloitettua remonttia on seurattu herkeämättä ja arvioita rakentajien ahkeruudesta on kommentoitu moneen lähtöön.

Pikku-Saimaan remontissa kuin monessa muussakin työssä on hyvä muistaa, että keskeneräistä työtä ei ole syytä arvioida. Uimahallissa on lisäksi toteutunut lähes kaikki se, mitä etukäteen ei ole voinut arvata. Siksi uinninharrastajien lienee syytä vielä malttaa mielensä ja odottaa kärsivällisesti, vaikka helppo on myös ymmärtää heidän turhautumisensa.

Asbesti tai muut rakentajien terveydelle vaaralliset haitta-aineet eivät ole pikku juttu vaan todellinen terveysriski, joka pitää ottaa vakavasti ja hoitaa määräysten mukaisesti. Niin kuin Savonlinnan uimahallin remontissa on hoidettu. Töitä ovat hidastaneet myös mittavat, ennalta arvaamattomat kosteusvauriot.

Keskiviikkona (22.1.) Itä-Savo kertoi, että nyt saneeraustöissä on päästy uuden rakentamisen vaiheeseen ja asiakkailla on lupa odottaa terveitä, uutuuttaan kiiltäviä ja tarkoitukseen sopivia tiloja, joiden uumenissa ei muhi terveyspommi.

Savonlinnan uimahalli ja sen kunto on ollut vuosikymmeniä puheenaihe, vaikka pintaremontteja halliin on tehty useita. Veronmaksajille Pikku-Saimaa on tullut kalliiksi, joidenkin arvioiden mukaan jopa liian kalliiksi. Ehkäpä jossakin vaiheessa oli ollut syytä selvittää perusteellisemmin, olisiko uimahallipalvelua voinut järjestää jollakin muulla tavalla. Yhteistyö hotelli Casinon tai jonkun muun yksityisen palvelunjärjestäjän kanssa olisi voinut olla varteenotettava vaihtoehto.

Uimahallia voi Savonlinnan kaltaisessa kaupungissa kuitenkin pitää lähes peruspalveluna. Ikääntyvälle väestölle ja myös muille uinti on lempeä kuntoilumuoto, ja lapsille uimataidon opettelu on Suomen järvisimmällä alueella välttämätöntä.

jaana.rautio-teijonmaa@ita-savo.fi