Pääkirjoitus: Juha Sipilällä olisi jatkohaluja - Keskustaväki vaikeassa paikassa

Kun Juha Sipilä nousi pääministeriksi, hän lupasi panna Suomen kuntoon kannatuksen menettämisen uhallakin. Nyt pari vuotta myöhemmin hän on siinä tilanteessa. Suomen talous porskuttaa hyvässä vauhdissa, mutta pääministerin itsensä ja hänen puolueensa suosio ovat alamaissa.
Sipilä aikoo keväällä ilmoittaa, pyrkiikö hän jatkamaan Keskustan ja samalla hallituksen johdossa. Sipilä on lausuntojensa perusteella viehättynyt pääministerin tehtävistä, ja miksei olisi. Pääministerin pesti on kotimaisen politiikan ykköspaikka ja vaikutusvaltaisin tehtävä. Vallasta on vaikea luopua, kun kerran on sen syrjään päässyt kiinni.
Pääministeriurallaan Sipilä on kohdannut paljon vastoinkäymisiä. Hänen mediasuhteensa on muutaman pohjakosketuksen jälkeen edelleen ongelmallinen jopa siinä määrin, että puolueen sisältä häntä kehotetaan keskittymään ”kiukuttelun sijasta politiikkaan”, kuten puolueen eduskuntaryhmän sisältä julkisuuteen lipsahtaneessa sähköpostiviestissä neuvottiin.
Sipilän jatkohaaveet ovat Keskustan puolueväen tahdon varassa. Se joutuu miettimään, kumpi painaa enemmän, talouden nousu vai puolueen kannatuksen lasku. Pystyykö keskustaväki sietämään sitä, että hyvä talouskehitys voi merkitä suosion laskua? Keskustan ja Sipilän kannalta onnellisinta olisi, jos äänestäjät saisi vakuutettua siitä, että suotuisa kehitys olisi Keskustan ansiota. Jostakin syystä kasvun hedelmät tuntuvat putoavan kokoomuksen laariin.
Sipilä asemaa pönkittää se, ettei hänelle ole ilmaantunut kilpailijaa. Tehtävää on julkisuudessa tyrkytetty monille keskustavaikuttajille, mutta kukaan heistä ei halua haastaa Sipilää.

Markku Kumpunen
markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet