Pääkirjoitus: Terrori tuli taas lähelle

Berliinin isku muistuttaa siitä, että terrorismin vastainen taistelu koskee koko sivistynyttä maailmaa,

Ensimmäinen Berliinin murhenäytelmästä herännyt ajatus oli: taas se tapahtui. Tähän saakka selville saatu viittaa siihen, että kyseessä oli samanlainen tragedia kuin heinäkuussa Nizzassa, Ranskassa. Tahallinen teko, joka kohdistuu mahdollisimman suureen joukkoon sivullisia ihmisiä. Myös tekotapa, ajoneuvon käyttäminen tuhon välineenä muistuttaa Nizzasta.
Saksan viranomaiset ovat käyttäneet teosta nimikettä terrori-isku. Sitä on vaikea muuksikaan kuvata, vaikka teon taustoista ja motiiveista ei vielä ole tietoa.
Berliinin ja Nizzan iskuille näyttää olevan yhteistä myös se, että niissä on ollut asialla niin sanottu yksinäinen susi eli yksittäinen henkilö. Tämä poikkeaa monista aikaisemmista Eurooppaan kohdistuneista terroriteoista, joissa on käytetty suuria, hyvin organisoituneita ja sotilaallisen suunnitelmallisesti toimineita joukkoja.
Berliinin isku on muistutus terrorismin synkästä perusideologiasta. Terroristien tarkoituksena on kylvää epäluuloa ja pelkoa järjestäytyneeseen yhteiskuntaan iskemällä arkeaan ja vapaa-aikaansa viettäviä ihmisiä vastaan. Kohteet valitaan juuri tällaisia tarkoitusperiä silmälläpitäen. Toistuvat iskut eivät voi olla vaikuttamatta eurooppalaiseen turvallisuusajatteluun eivätkä myöskään kansalaisten mielipiteisiin. On muistettava, että juuri se on terroristien tavoite. Varovaisuus on viisautta, mutta ylilyönteihin ei ole syytä.
Pariisin, Brysselin ja Nizzan terroritekojen jälkeen Saksassa on osattu pelätä jotakin tämänkaltaista tapahtuvaksi. Turvatoimia ja varautumista on tehostettu, mutta maanantain murhenäytelmä osoittaa avoimen yhteiskunnan haavoittuvuuden riittävän häikäilemätöntä tekijätahoa kohtaan.
Berliinin isku muistuttaa siitä, että terrorismin vastainen taistelu koskee koko sivistynyttä maailmaa, vaikka Suomea ei toistaiseksi ole syytä luokitella terroristien kohdemaaksi. Suomi on edelleen korkean turvallisuuden maa, mutta iskuja tapahtuu lähellä. Siksi meidänkin on osallistuttava yhteiseen kamppailuun ja vaikutettava siihen, että yhteistyö ja tiedonvaihto eri maiden tiedusteluorganisaatioiden välillä toimivat ja terrorismin torjumiseksi tehdään kaikki mahdollinen.

Anssi Mehtälä

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.