Pääkirjoitus: Taidepalkinto meni oikealle henkilölle

Savonlinnan taidepalkinto 2019 luovutettiin eilen keskiviikkona kuvataiteilija Kaija-Leena Hänniselle.

Hän, jos kuka, on palkinnon ansainnut, sillä Kaija-Leena Hännisen ura taiteilijana on kestänyt lähes 50 vuotta. Oman monipuolisen taiteilijauransa aikana Hänninen on myös vaikuttanut monella tavalla taidekasvatukseen toimimalla muun muassa opetustehtävissä sekä lukuisissa taiteilijajärjestöissä niin Enonkoskella, Rantasalmella kuin Savonlinnassa.

Savonlinnan sivistyslautakunnan varapuheenjohtaja Merja Mustonen kiitti palkintopuheessaan erityisesti Kaija-Leena Hännistä hänen halustaan ja kyvystään herättää ihmisten kiinnostus kuvataiteeseen. Hännisen hienoin viesti on aina ollut se, että taiteessa ei ole oikeaa tai väärää. Taide on oman sisimpänsä tutkimista ja etsimistä. Kukaan ei voi sanoa, että ei osaa.

Kulttuurikaupunki ja Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026 vuonna haluava Savonlinna voi siis olla syystä ylpeä, että kaupungissa on aktiivisia ja tunnustettuja kuvataiteilijoita.

Ei kuitenkaan riitä, että on taiteilijoita, yleisöllä pitää olla myös mahdollisuus nähdä heidän töitään. Kuvataiteella on Savonlinnan kaltaisessa kaupungissa oltava asialliset, vakiintuneet näyttelytilat.

Taidegalleria Pinna ja taidelukion Galleria Eteinen paikkaavat jossakin määrin tätä puutetta. Myös Maakuntamuseoon valmistuu sen remontin yhteydessä tila taiteelle, mutta maakuntamuseo on ennen kaikkea kulttuurihistoriallinen museo.

Nälkälinnanmäen entinen kirjasto toimii tällä hetkellä Maakuntamuseon väestötilana, joten nyt yleisöllä on hyvä mahdollisuus arvioida sen toimivuus myös pysyvänä taiteen tilana. Millä muulla kaupungilla olisi mahdollisuus tarjota taiteelle tilaa, jonka ikkunoista avautuu samaan aikaan suomalainen kansallismaisema ja kenties tuleva kaupunkipuisto.

jaana.rautio-teijonmaa@ita-savo.fi