Pääkirjoitus: Negatiivinen korko uhkaa säästöjä—Tileillä olevien rahojen arvo laskee reaalisesti jo nykyisilläkin talletuskoroilla

Nordea-pankin omistajiin kuuluvan Sammon toimitusjohtaja Kari Stadigh arveli alkuviikosta, että asiakkaat saattavat joutua maksamaan pankille talletuksista, jos miinuskoron aika jatkuu. Stadighin mielestä Euroopan keskuspankin tulisi lopettaa asian välttely.

Stadighin esitys on rohkea, mutta ei yllättävä. Inflaatio ja korot ovat olleet pitkään hyvin matalalla tasolla. Pankit joutuvat itse maksamaan siitä, että ne laittavat ylimääräiset varansa keskuspankkiin riskittömään säilöön. Äskettäin kerrottiin myös, että jotkut lainanantajat ovat valmiita maksamaan siitä, että esimerkiksi Suomi ottaa niiltä rahaa velaksi.

Toisaalta pankit maksavat käyttötileille ja pidempiaikaisillekin talletuksille nykyisin niin olematonta korkoa, että inflaatio huomioon ottaen tileillä olevien rahojen ostovoima laskee tasaisesti. Sen on toki ihan eri asia kuin että tallettajat alkavat suoranaisesti maksaa rahojensa säilyttämisestä pankille.

Negatiivinen talletuskorko olisi pankeille hyvä asia, mutta ne ovat ymmärrettävästi asiasta varsin hiljaa ja kieltävät kaikki aikomukset sellaisesta. Jos jokin pankeista ilmoittaisi ryhtyvänsä perimään korkoa talletuksista, olisi seurauksena vastalauseiden myrsky ja melkoinen kato kyseisen pankin asiakaskunnassa. Rahat otettaisiin ulos käteisenä, mikä sotkisi myös rahamarkkinoita hetken aikaa.

Negatiivisten korkojen taka-ajatuksena on myös saada tallettajat sijoittamaan rahojaan sen sijaan, että makuuttavat niitä pankkitileillä. Joillekin rahasto- tai suora osakesijoittaminen sopii, mutta eri kaikille. Siksi pankkisäästäminen tulisi pitää mielekkäänä vaihtoehtona.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Uusimmat uutiset

Kommentoidut