Pääkirjoitus: Kansainvälinen ilmastopaneeli antoi vakavan varoituksen, mutta myös toivoa: maapallon liiallinen lämpeneminen voidaan vielä torjua

Suomeen virtaa tällä viikolla harvinaisen lämmintä ilmaa, joka voi nostaa päivälämpötilat etelässä jopa 15 asteeseen. Kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n uusimman raportin julkaisupäivänä annettu sääennuste ikään kuin alleviivaa raportin viestiä, että maapallon lämpenemiskehitys pitää saada tiukemmin hallintaan. Muutoin seuraukset ovat hyvin vakavia ja ne tulevat aikaisemmin kuin tähän asti on laskettu.

Pariisin ilmastokokouksessa 2016 sovittiin, että ilmaston lämpeneminen rajataan kahteen asteeseen esiteolliseen aikaan verrattuna. IPCC:n mukaan tämä ei enää riitä, vaan tavoitteeksi pitää ottaa 1,5 astetta. Jos siihen päästään, niin ilmastonmuutoksen haittavaikutukset, jotka paneelin mukaan ovat jo havaittavissa, pysyvät siedettävinä.

IPCC:n raportti on vakava varoitus ihmiskunnalle, mutta se antaa samalla myös toivoa. Peliä ei ole vielä menetetty, vaan kehitys on käännettävissä päättäväisillä toimilla, kunhan ei vetkutella.

Vaadittavat toimetkin ovat kaikkien tiedossa. Ne koskevat maankäyttöä, teollisuutta, energiantuotantoa, liikenteen päästöjä ja ravinnontuotantoa. Tarvitaan vain päätöksiä, joilla päästöt kääntyvät laskuun. Seuraava mahdollisuus siihen avautuu joulukuussa, jolloin Puolan Katowicessä pidetään Pariisin ilmastokokouksen seurantakokous. Siellä on tarkoitus tehdä uusia päätöksiä, joita pohjustamaan ilmastopaneelin raporttikin on tehty.

Yhä selvemmin on käymässä ilmi, ettei ilmastonmuutoksen torjunnassa ole kyse vain hallitustason sopimuksista, vaan tarvitaan syvällinen muutos etenkin teollisuusmaiden kansalaisten elämäntavassa. Se on ehkä se vaikein osuus.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi