Pääkirjoitus: Hieno syntymäpäivälahja Savonlinnalle – Hyvin menestyneet kaupungit ovat samoja, jotka yhdessä hakevat EU:n kulttuuripääkaupungiksi 2026

Eipä Savonlinna olisi voinut saada eilen 381-vuotissyntymäpäivänään mieluisampaa lahjaa. Iltalehden järjestämässä lukijaäänestyksessä Savonlinna valittiin ylivoimaisesti Suomen parhaimmaksi kesäkaupungiksi.

Tuloskin oli komea. Lehti oli valinnut äänestykseen peräti 30 suomalaista kesäkaupunkia, joista Savonlinna selvisi voittajaksi 17 prosentin ääniosuudella. Toiseksi tullutta Turkua kannatti 10 prosenttia äänestäneistä.

Seuraavat sijat menivät Lappeenrantaan ja Kuopioon.

Vaikkakin ehkä hieman leikkimielisessä äänestyksessä Itä-Suomi ja Saimaa jyräsivät muun Suomen. Tuloksesta voinee tehdä johtopäätöksen, että matkailijat ovat löytäneet Saimaan upean luonnon, sen kaupungit sekä maaseudun kaikkine hienoine mahdollisuuksineen.

Asian kiteytti hyvin myös Helsingin Savonlinna -seuran valitsema tämän vuoden Musta pässi, kulttuurivaikuttaja Kira Boesen. Haastattelussaan (Itä-Savo 30.7.) hän sanoo, että silmämme ovat viimein auenneet näkemään, että meillä on täällä vaikka kuinka paljon kaikkea, mikä kiinnostaa ihmisiä ja minkä takia tänne halutaan tulla. Aina ennen on ajateltu, että tänne tullaan vain oopperan vuoksi.

Boesenin toiveesta, että Savonlinnassa olisi ensi kesänä sekä oopperajuhlat että vahvistuneesti kaikkea muuta, voi varmasti moni olla samaa mieltä.

Iltalehden äänestyksestä voi tehdä myös muita johtopäätöksiä. Kilpailussa hyvin menestyneet Itä-Suomen kaupungit ovat myös samoja, jotka yksissä tuumin hakevat Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuonna 2026. Yhdessä laadittu hakemus pääsi jo alkukesästä jatkoon Oulun ja Tampereen hakemusten kanssa. Mutta kertoisiko äänestystulos siitä, että mielenkiinto Itä-Suomea kohtaan on jo herätetty.

jaana.rautio-teijonmaa@ita-savo.fi