Pääkirjoitus: Kotihoito muutoksen kourissa

Sosterin hallitus on päättänyt muuttaa kotihoidon myöntämisperusteita. Ensimmäisenä ilman kotihoidon palveluja jäävät henkilöt, jotka tarvitsevat palveluja vain vähäisissä määrin.

Myös paljon palvelua tarvitsevat joutuvat niin sanotusti liipaisimelle. Yli 70 tuntia kuukaudessa kotihoidon palvelua tarvitsevat suunnitellaan ohjattavaksi jatkossa palveluasuntoihin.

Sosterin hallituksen päätös kuulostaa karulta, mutta yhtä karu on myös Sosterin selvitys siitä, miksi tällainen päätös on tehty.

Kysymys on työvoimapulasta. Sosterilla on sijaisista huutava pula, eikä vakituisiin työsuhteisiinkaan ole hakijoita samalla tavalla kuin aikaisemmin. Palvelupäällikkö Hannele Pulkkinen arvioi (Itä-Savo 19.12.), että ikäihmisten hoito on julkisuudessa ollut esillä lähinnä kielteisissä yhteyksissä. Se vaikuttaa mielikuvaan koko ammatista, eikä työlle löydy tekijöitä.

Sosterissa haetaan erilaisia malleja sille, kuinka asiakkaat voivat saada kotihoidon palveluja jatkossa. Esitys on, että lääkkeiden jakoon, siivoukseen, pyykkihuoltoon tai kauppa- ja asiointipalveluun palvelut on haettava jatkossa yksityisiltä palveluntarjoajilta.

Ratkaisumalli lienee hyvä niille, joilla on vara palvelusta maksaa. Sosterin alueella asuu kuitenkin paljon iäkkäitä ihmisiä, jotka saavat vain takuueläkkeen. Niillä tuloilla yksityisiä palveluja tuskin pystyy hankkimaan.

Tällä hetkellä kotihoidon myöntämisperusteiden muutos koskettaa noin 800 henkilöä ja heidän huolestuneita omaisiaan. Siihen, kuka ja kuinka ikäihmisiä hoidetaan ja autetaan nyt ja tulevaisuudessa pitää löytyä kestäviä ja inhimillisiä ratkaisuja niin Sosterissa kuin koko maassa.

jaana.rautio-teijonmaa@ita-savo.fi