Pääkirjoitus: Trumpin linja saattaa käydä hengen päälle

Yhdysvalloissa on enemmän koronatartuntoja kuin missään muussa maassa. USA nousi tässä tilastoksi ykköseksi torstaina. Maassa on tällä hetkellä noin 90 000 todennettua tartuntaa ja kuolleita noin 1 500.

Koronatilanne pahenee Amerikassa kovalla vauhdilla. Siksi on häkellyttävä kuunnella presidentti Donald Trumpin lausuntoja. Hänen mukaansa amerikkalaiset pitää saada töihin pääsiäiseen mennessä.

Trumpin ideologia on tässäkin asiassa lähes vastakohtainen asiantuntija-arvioiden kanssa. Kun muissa maissa koronaa taitetaan vähentämällä ihmisten kontakteja minimiin, Trumpin strategia lisää fyysisiä kohtaamisia.

USA:n presidentti on koko valtakautensa ajan hämmentänyt touhuilullaan. Asiantuntijuuden hän hyväksyy silloin, jos asiantuntijan lausunnot tukevat hänen omia ajatuksiaan. Jos taas joku on toista mieltä Trumpin kanssa, presidentti lokaa hänet pahimmillaan tyylittömästi. Asiantuntijatkin voivat olla eri mieltä, mutta se ei tee heistä amatöörejä.

Ennen koronaa Amerikka selvisi Trumpin epärationaalisesta johtamisesta kohtalaisen lievin vaurioin. Nyt Trump kohtaa koronassa vastustajan, joka ei neuvottele diileistä presidentin kanssa.

Yhdysvaltain johtava tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci muistutti ihmisiä koronaviruksen vaarallisuudesta. Hän halusi lausunnoillaan viestiä kansalle, ettei Trumpin virustorjuntatapa perustu asiantuntijalausuntoihin.

Fauci saattaa saada kohta potkut. Sitä ennen moni amerikkalainen sairastuu ja kuolee koronaan. Toivoa sopii, että USA:ssa ei toteudu koronan kauhuskenaario.

Amerikka tarvitsisi nyt valtiomiesmäistä johtajaa. Esimerkiksi suurten autokaupunkien työttömiksi joutuneet duunarit saattavat katua Trumpin äänestämistä raskaasti. Ensin meni työpaikka, ja nyt joutuu pelkäämään vielä henkensä puolesta.