Pääkirjoitus: Kaivoslaki odottaa tiukennusta

Jos Itä-Savon tekemä kysely Kaakkois-Suomen vaalipiirin kansanedustajaehdokkaille nykyisestä kaivoslaista kuvaa myös ehdokkaiden laajempaa mielipidettä, tulee kaivoslaki uuden eduskuntakauden aikana keskusteluun ja uudelleen valmisteluun. Uuden lain toivotaan olevan enemmän ympäristöä ja paikallisia asukkaita suojeleva.

Ja, jos kyselyyn vastanneet ehdokkaat saisivat päättää Heinäveden grafiittikaivoksen perustamisesta, ei kaivosta tulisi koskaan pohjoisen Saimaan rannalle. Valtaosa ehdokkaista on sitä mieltä, että he eivät hyväksy kaivosta Heinävedelle. Heitä oli vastanneista 67 prosenttia. Toki Heinäveden kaivoksen kannattajiakin löytyi vastanneista 12 prosenttia.

Sanomalehti Itä-Savon viime kesänä aloittama uutisointi grafiittikaivoksen mahdollisesta perustamisesta Heinävedelle on saanut kansalaiset heräämään kaivosten mahdollisiin ympäristövaikutuksiin. Oman osansa kansalaisaktiivisuuden kasvamisessa on toki tehnyt myös surullisen kuuluisa Talvivaaran kaivos.

On täysin hyväksyttävää ja ymmärrettävää, että kaivosyhtiöiden tulisi maksaa louhimistaan luonnonvaroista moninkertainen korvaus niin maanomistajille kuin valtiolle. Lisäksi kaivosyhtiöiden vakuussummaa mahdollisten ympäristövahinkojen korjaamiseksi on korotettava tuntuvasti.

Hyväksyttävää on myös se, että Suomessa harjoitetaan valvottua ja hallittua kaivostoimintaa.

Poliittista ristiriitaa voi sen sijaan syntyä Heinäveden kaltaisista grafiittikaivoksista, joiden raaka-aineesta valmistetaan tehokkaita aurinkopaneeleja ja akkuja. Tuotteita, joita ilmastomuutoksen torjunnassa tarvitaan tulevaisuudessa entistä enemmän. Toki samaa raaka-ainetta saadaan myös maapallon toiselta puolelta muun muassa Aasiasta, mutta tuonti sieltä on moraalisesti vähintäänkin arveluttavaa.

jaana.rautio-teijonmaa@ita-savo.fi