Pääkirjoitus: Paluumuutosta kaannattaa tehdä houkuttelevaa, loma-asuntoon muuttaminen on monen unelma

Loma-asunnon muuttaminen vakituiseksi asunnoksi kiinnostaa ihmisiä. Unelma toisenlaisesta elämäntavasta halutaan toteuttaa esimerkiksi eläkeiän lähestyessä.

Loma-asunnon muuttaminen vakituiseksi asunnoksi kiinnostaa ihmisiä. Unelma toisenlaisesta elämäntavasta halutaan toteuttaa esimerkiksi eläkeiän lähestyessä.
Miten vaikea tai helppo vapaa-ajanasunnosta on saada vakituinen koti? Ihan omalla päätöksellä virallista muuttopäätöstä ei voi tehdä. Toukokuun alussa tuli voimaan laki, jonka mukaan kunta saa rakennusjärjestyksessään osoittaa alueet, joilla loma-asunto voidaan muuttaa vakituiseksi asunnoksi pelkällä rakennusluvalla.
Tällöin poikkeuslupaa ei tarvittaisi. Savonlinnassa lähes kaikki rannat on kaavoitettu, joten uusi laki sinänsä ei auta. Lomapaikan muuttaminen vakituiseksi asunnoksi saattaa päinvastaisesta huolesta huolimatta helpottua Savonlinnassa. Kysymys on siis siitä, voiko vakituinen asunto poikkeusluvalla sijaita lähempänä rantaa kuin kaava sallii. Tästä asiasta keskustellaan seuraavaksi.
Loma-asunnon on täytettävä monenlaisia ehtoja, kun se muuttuu kodiksi. Lain mukaan vakituisen asunnon on täytettävä tekniset vaatimukset, jotka omakotitalollekin oli asetettu rakentamisvuonna. Vakituisen asunnon tieyhteyden on oltava sellainen, että talon pihaan pääsee ambulanssilla.
Savonlinnan kaavoituspäällikkö Risto Aalto sanoo Itä-Savossa, että myös palveluista on keskusteltava. Esimerkiksi koulukuljetukset ja muut palvelut pitää ottaa huomioon riippumatta siitä, kuka hakee lupaa.
Savonlinnan kaupungilla on hyvä syy tavoitella loma-asukkaita vakituisiksi savonlinnalaisiksi. Kaupunki tarvitsee uusia asukkaita ja veronmaksajia. Tietyssä elämänvaiheessa paluumuutto on houkutteleva vaihtoehto. Sen pitää olla myös käytännössä kohtuullisen helppoa.

Tiina Ojutkangas

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.