Pääkirjoitus: Suomeen on juurtumassa surkea maan tapa — Huoleton suhtautuminen puhelimiin haraa liikenneturvallisuuden myönteistä kehitystä vastaan

Suomeen on juurtumassa surkea maan tapa. Kansainvälisessä ESRA2-tutkimuksessa joka toinen suomalainen ilmoitti ajaneensa ja puhuneensa samalla puhelimeen ilman handsfree-laitetta viimeisten 30 päivän aikana. Tämä on yli 20 prosenttiyksikköä suurempi luku kuin tutkimuksessa keskimäärin.

Ongelma ei piile pelkästään puhumisessa. Useampi kuin joka kolmas on tutkimuksen mukaan tarkistanut puhelimesta viestejä tai selaillut sosiaalista mediaa ratin takana. Kävellessä näin on tehnyt noin kaksi kolmesta ja pyöräillessä noin yksi neljästä.

Kulkuvälineestä riippumatta puhelimen käyttö vie huomion pois liikenteestä. Aivotutkimus on osoittanut, että mieli ei kykene moniajoon, vaan ihminen keskittyy todellisuudessa vain yhteen asiaan kerrallaan. Kun ajatukset ovat näytöllä näkyvässä viestissä, huomio siirtyy liikenteen tapahtumista puhelimen ruudulle. Tämä voi olla kohtalokasta: Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Juha Valtonen muistuttaa, että yhden viestin lukemisen aikana maantienopeutta kulkeva auto ehtii edetä 100 metriä.

Liikenneturvallisuus on viime vuosikymmeninä kohentunut, kun muun muassa turvavöiden, heijastinten ja pyöräilykypärien käyttö on yleistynyt. Huoleton suhtautuminen älypuhelimiin haraa myönteistä trendiä vastaan.

On mielenkiintoista, että puhelimen käyttäminen liikenteessä tuomitaan jo nyt: vain muutama prosentti ESRA2-kyselyn vastaajista hyväksyy kännykän ajonaikaisen käytön.

Asenteen tulee siirtyä myös käytännön tekoihin.

Aino Heikkonen

aino.heikkonen@kaakonviestinta.fi