Pääkirjoitus: Demokratia on puhunut, eripuraisuus voi loppua

Savonlinna, Rantasalmi, Enonkoski ja Sulkava ovat nyt antaneet lausuntonsa valtioneuvostolle sote-lakiluonnoksesta. Viimeisimmät lausunnot päätettiin kunnanvaltuustoissa viime maanantaina, vain muutama tunti sen jälkeen, kun Itä-Savon sairaanhoitopiirin yhtymävaltuusto oli antanut oman Pohjois-Savo-myönteisen lausuntonsa. Itä-Savon kunnista vain Sulkava on päättänyt, että haluaa kuulua jatkossakin Etelä-Savon maakuntaan ja soteen.

Demokratia on siis puhunut ja päätökset tehty.

Ilahduttavaa oli, että Savonlinnan valtuustossakin keskustelu asiasta säilyi maltillisena, vaikka sote-keskustelu on aikaisemmin nostattanut kiivaitakin kommentteja, tunteita ja jopa henkilökohtaisuuksiin meneviä arvioita. Toivottavasti tuo kaikki voidaan nyt jättää taakse ja keskittyä siihen työhön, mitä ihmiset tarvitsevat ja luottamushenkilöiltä odottavat, eli tulevaisuuden ja mahdollisuuksien rakentamiseen koko seudulle.

Sote-keskustelun aikana ei ole jäänyt epäselväksi se, etteivätkö niin Etelä-Savo- kuin Pohjois-Savo-yhteistyön kannattajat tavoittele Savonlinnan keskussairaalan toiminnan turvaamista sen tasoisena kuin se nyt on. Oikeudenmukaisuuden ja tasaveroisuuden nimissä se on myös ainoa oikea tavoite.

Päämäärä on siis ollut yhteinen, keinot sen saavuttamiseksi olivat vain erilaiset.

Ensi maanantaina tiedetään varmuudella, kuinka Kuopio, Pohjois-Savon maakunta ja Kuopion yliopistollinen sairaala suhtautuvat Itä-Savon kosiskeluun. Löytyykö Itä-Savolle ja Pohjois-Savolle yhteistä päämäärää ja tahtoa luoda uusia toimintamalleja sosiaali- ja terveyspalveluihin sekä vahvempaa, yhteistyökykyistä Savoa.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset