Pääkirjoitus: Kansainvälisesti itsenäinen Suomi

Sinivalkoiset liput nostetaan tänään salkoihin Suomen itsenäisyyden kunniaksi. Suomi ponnistaa valtiollisen itsenäisyytensä toiselle vuosisadalle vakaassa tilanteessa, mutta maailma ympärillämme kuohuu ja natisee liitoksistaan. Sotilaallista uhkaa Suomea kohtaan ei ole, mutta tilalle on tullut muita kansalaisia huolestuttavia asioita.

Kun Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunta viikko sitten julkisti kyselynsä, niin kansalaisten keskeisimmiksi huolenaiheiksi nousivat ilmastonmuutos, kansainvälinen terrorismi ja maailman pakolaistilanne. Ne ovat kaikki asioita, joihin yhden yksittäisen, varsinkin pienen, maan mahdollisuudet vaikuttaa ovat vähäiset. Itsenäisten valtioiden yhteistyö on ainoa keino lievittää näitä valtionrajoista piittaamattomia uhkia.

Keinoja ilmastonmuutoksen torjumiseksi etsitään parhaillaan Puolan Katowicessa. Siellä valtiot päättävät rajoittaa omia toimiaan tulevaisuuden hyväksi. Rajoitusten vastustajat alkavat näyttää enemmän itsepäisiltä kuin itsenäisiltä.

Itsenäisyyteen perinteisesti liitetty maanpuolustustahto oli kyselyssä laskusuunnassa, etenkin nuorissa ikäluokissa. Kansainvälisyyteen tottuneet nuoret näkevät valtiot ja maailman eri tavalla kuin vanhempansa. Valtiolla on kuitenkin edelleen merkitystä. Ihmisoikeustilanne on yleensä heikoin niillä, joilla ei ole omaa valtiota turvanaan.

Suomen on sanottu jopa menettäneen itsenäisyytensä, kun kansan enemmistön päätöksellä liityimme Euroopan unioniin ja luovuimme omasta markasta. Ison-Britannian brexit-prosessi osoittaa, ettei unionin ulkopuolellakaan ole odotettavissa muista täysin riippumatonta elämää.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi