Pääkirjoitus: Päätösten rinnalle tarvitaan kansalaisten tahto

Viimeistään nyt meillä kaikilla tulisi olla ymmärrys siitä, kuinka vakavasta asiasta koronaviruksen leviämisessä on kysymys niin ihmisille kuin koko yhteiskunnalle.

Valtioneuvoston maanantaillinen päätös siitä, että Suomessa vallitsevat nyt poikkeusolot sekä eduskunnan eilinen päätös valmiuslain käyttöönotosta kertoo yksiselitteisesti asian vakavuudesta.

Tällä hetkellä valmiuslain turvin pyritään kaikin keinoin suojaamaan väestöä, sen toimeentuloa sekä koko talouselämää.

Valmiuslaki antaa viranomaisille myös vahvempia oikeuksia ylläpitää oikeusjärjestystä, perusoikeuksia ja ihmisoikeuksia sekä turvata valtakunnallinen alueellinen koskemattomuus ja itsenäisyys.

Valtiovallan kuluvan viikon päätökset tarvitset rinnalleen myös kansalaisten ymmärryksen ja tahdon selvitä tästä poikkeuksellisesta tilanteesta. Yksinkertaisesti se tarkoittaa sitä, että me ymmärrämme ja noudatamme niitä ohjeita ja määräyksiä, joita olemme saaneet turvataksemme omamme, läheistemme sekä lähellä olevien ihmisten terveyden ja hengen.

Vastuu on yhteinen jo yksistään siitä syystä, että koronaepidemia tulee vaikuttamaan tavalla tai toisella jokaisen ihmisen elämään. Välinpitämättömyydelle ei siksi ole sijaa.

Valmiuslain käyttöönotto velvoittaa myös mediaa toimimaan laissa sille määrätyllä tavalla. Itä-Savo tulee luonnollisesti noudattamaan lakia ja toimimaan kaikin mahdollisin tavoin auttaaksemme viranomaisia ja päätöksentekoa, mutta etenkin Savonlinnan seudun ihmisiä ja elinkeinoelämää.