Pääkirjoitus: Hyviä matkailu-uutisia

Savonlinnan seutu sai vuodenvaihteen molemmin puolin kaksi hyvää ja mielenkiintoista matkailuun liittyvää uutista.

Jouluviikolla liikemies Yrjö Laakkonen yhdessä Merja-puolisonsa kanssa kertoivat laittavansa Savonlinnan Oravissa liikkeelle suunnittelun, jota on jo jonkin aikaa osattu odottaa.

Laakkoset suunnittelevat Oravin Puistoniemeen korkeatasoista majoitusta ja kokousmatkailupalveluja. Kohderyhmänä ovat kansainväliset matkailijat, etenkin keskieurooppalaiset.

Eilen puolestaan julkaistiin Saimaa Lakeland Fisherman’s Village suunnitelma, joka sijoittuu Oravin alapuolelle, entisen metsäkoulu Varpalan alueelle. Saimaan Rantakiinteistöt Oy:n puuhamies Juha Köykkä kertoo, että lomakylä vastaisi kalastusmatkailijoiden ja varsinkin innokkaiden venäläisten harrastajakalastajien tarpeisiin.

Molemmissa matkailuhankkeissa puhutaan kuuden jopa kahdeksan miljoonan euron investoinneista. Ne ovat Savonlinnan seudulle merkittäviä ja laajentaisivat hyvin nykyistä matkailutarjontaa. Kalastusmatkailulomakylä tosin etsii vielä sijoittajaa tai sijoittajia suunnitelmiinsa.

Matkailuelinkeino tarvitsee tuekseen hyvät liikenneyhteydet. Siksi on huolehdittava, että lento-, juna- sekä linja-autoliikenne jatkuvat vähintäänkin nykyisellä tasolla. Valtatie 14 perusparannus Juva—Parikkala-välillä on myös oltava tulevien vuosien edunvalvontatehtäviä. Matkailuinvestointisuunnitelmat puoltavat lisäksi Parikkalan raja-aseman kansainvälistämistä henkilöliikenteelle.

Matkailuelinkeinon valoisat näkymät ja uudet työpaikat tarvitsevat osaavia ja innostuneita työntekijöitä, mahdollisesti jopa uusia asukkaita Savonlinnan seudulle.

jaana.rautio-teijonmaa@ita-savo.fi