Pääkirjoitus: Vapaa-ajanasukkaita kohdeltava asiallisesti – Koronaepidemian jälkeen mökkiläisten ostovoimalle on varmasti tarvetta

Mikkelin seudun kunnat, kaupunki sekä vapaa-ajanasukasvaltuuskunnan puheenjohtaja Ilkka Juva muistuttavat yhdessä julkaisemassaan vetoomuksessa, että vapaa-ajanasukkaat ovat osa yhteisöämme.

Todennäköisesti samanlaisen muistutuksen olisivat valmiita allekirjoittamaan myös Savonlinnan seudun kunnat ja kaupunki, rauhoitellakseen sosiaalisessa mediassa käytävää jopa hyvin epäasiallista keskustelua seutumme vapaa-ajanasukkaista.

Vetoomuksessa todetaan, että vakituisten asukkaiden ja vapaa-ajanasukkaiden asettaminen vastakkain on väärin. Siihen ei oikeuta edes poikkeusolosuhteet, joissa tällä hetkellä elämme. Koko maakunta tarvitsee mökkiläisiään. Monessa eteläsavolaisessa kirkonkylässä on muun muassa palveluverkosto, jollaista ei olisi mahdollista ylläpitää kunnan omalla asukasmäärällä. Etelä-Savon reilusta 50 000 vapaa-ajanasunnosta 60 prosenttia on muiden kuin maakunnan vakituisten asukkaiden omistamia. Koronaepidemian jälkeen vapaa-ajanasukkaiden ostovoimalle on varmasti kysyntää ja etenkin tarvetta, jotta paikalliset yritykset pääsevät jälleen jaloilleen.

Nyt on kuitenkin hetki, jolloin vapaa-ajanasukkaidenkin on noudatettava viranomaisten ohjeita liikkumisen rajoituksista, jotta koronaviruksen leviäminen saadaan kuriin.

Mitä paremmin me kaikki ohjeita noudatamme, sitä nopeammin pääsemme nauttimaan tulevasta kesästä kukin omalla tavallamme.

Nyt elämme myös aikaa, jolloin kenelläkään ei ole syytä tai oikeutta pahoittaa kenenkään mieltä epäasiallisella kielenkäytöllä tai syyttelyllä. Asiallinen ohjaus ja neuvonta antaa varmasti paremman lopputuloksen nyt ja koronan jälkeenkin.

jaana.rautio-teijonmaa@ita-savo.fi