Pääkirjoitus: Esitellään retkeilyreittejä ylpeinä

Savonlinnan metsissä, rannoilla ja kukkuloilla kierteleville retkeily- ja hiihtoreiteille pystytetään lähikuukausina opastekyltit. Reiteistä tehdään myös esittely Visit Savonlinnan verkkosivustolle. Sinne tulee tiedot kunkin reitin pituudesta, vaativuudesta ja reitin varrella löytyvistä palveluista.

Kukin voi valita omalle kunnolleen sopivan mittaisen ja sopivan tasoisen reitin.

Asialla on Savonlinnan kylät -yhdistys ja kaksi sen ideoimaa Piällysmies-rahoitteista hanketta: Kyliltä kylille -hanke ja Kyltiltä kyltille -hanke.

Opaskylttien pystytys tapahtuu talkoovoimin. Kyläyhdistysten ja muiden seurojen talkootyö kattaa 30 prosenttia kustannuksista.

Opaskyltteihin on suunnitteilla myös QR-koodeja joiden avulla tietoa palveluista ja reiteistä löytää omalla puhelimellaan.

Suunnitteilla on myös reittien hienoimpien kohtien valokuvaaminen ja videoiminen nettiin tai QR-koodin taakse. Kohteista kertovia tarinoitakaan ei unohdeta.

Opastettavaksi valitaan vain hoidettuja reittejä. Reiteistä vastaavat yhdistykset ja kenties lähikylän asukkaat tietenkin tuntevat omansa, mutta paikkakuntalaisillekin löytyy reiteiltä aivan ennenkuulumattomia kohteita.

Kun opasteet ja koodit ovat paikallaan ja reittikuvaukset netissä, on kaikki edellytykset sille, että Savonlinna lyö itsensä läpi kohteena, johon voi tulla kaukaakin kesällä patikoimaan tai talvella hiihtämään.

Retkeilymahdollisuudet kannattaa tuoda näyttävästi esiin markkinoinnissa. Moni valitsee lomakohteensa patikointimahdollisuuksien perusteella, ja opastetut reitit saattavat tuoda matkailijoita myös sesongin ulkopuolella.

Kannattaa esimerkiksi miettiä, miten saadaan muutama bloggari keskeisiltä kielialueilta patikoimaan reittejä läpi.

Jossain vaiheessa kannattaa yhdistää retkeilyreittien esittelysivustot naapurikuntien kanssa. Jos Punkaharju kiinnostaa, kiinnostaa myös Vilkaharju, ja päinvastoin.

Jaana Hänninen

jaana.hanninen@ita-savo.fi