Pääkirjoitus: Brasilian toimet metsäpalojen sammuttamiseksi riittämättömiä — Pilkallinen vastaus avun tarjoajille

Brasilian presidentin Jair Bolsonaron suhtautuminen Amazonin sademetsissä riehuviin kymmeniin tuhansiin metsäpaloihin saa yhä oudompia piirteitä. Presidentin päätöksellä Brasilia ensin torjui G7-maiden avun Amazonian tulipalojen sammuttamiseen ja myöhemmin asetti avulle ehtoja.

Johtavat teollisuusmaat olisivat olleet valmiit lähettämään sammutuslentokoneita hillitsemään paloja ja antamaan 20 miljoonaa euroa rahallista apua. Bolsonaro vastasi tarjoukseen tökerön pilkallisesti. Hän kehotti sijoittamaan avustusrahat mieluummin Euroopan uudelleen metsittämiseen ja muistutti Ranskan presidenttiä Notre Damen palosta. Kiihtymyksen taustalla on Macronin uhkaus torjua EU:n ja Etelä-Amerikan maiden välillä solmittava Mercosur-kauppasopimus, jos Bolsonaro ei ala ottaa ilmastonmuutoksen vastaista taistelua tosissaan.

Toistaiseksi Brasilian toimet palojen sammuttamiseksi eivät ole vakuuttaneet, vaikka kartoissa maa näyttäisi olevan täynnä palopesäkkeitä. Sotilaita on lähetetty sammutustöihin, mutta asiantuntijoiden mukaan ei läheskään tarpeeksi. Jos tuho jatkuu samanlaisena niin vaarana on, että pian ylitetään kriittinen piste, jonka jälkeen sademetsä ei pysty enää toipumaan ennalleen.

Liekkien edetessä yhä keskeisemmäksi nousee kysymys siitä, missä määrin ja miten kansainvälinen yhteisö voi puuttua uhkaan, joka leviää maasta, joka ei itse halua siihen riittävästi tarttua. Kynnys minkäänlaiseen pakottamiseen on korkealla. Parhaan tuloksen voi — viime päivien suunsoitosta huolimatta — saavuttaa tarjoamalla tukea siihen, mitä metsien poltolla halutaan saavuttaa.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Uusimmat uutiset

Kommentoidut