Pääkirjoitus: Aika tavaran kaupihtee

Savonlinnan seudun kiinteistönvälittäjät harmittelevat (Itä-Savo 16.10.) sitä, kuinka kesämökkikauppa ei näytä vilkastumisen merkkejä.

Etelä-Savossa kesän aikana myynnissä olleista 750 kesämökistä on syksyyn mennessä myyty alle 300 kappaletta. Määrää voi pitää heikkona, sillä koko maakunta kuuluu suosituimpiin mökkimaakuntiin Suomessa.

Itä-Savossakin Saimaan ja Puruveden rannat ovat tähän saakka olleet haluttuja alueita, mutta niidenkin suosio on näyttänyt hiipumisen merkkejä.

Toisin kuin useilla sukupolvilla aikaisemmin, kesämökki ei ole enää niin monen unelma, että sen toteuttamiseksi oltaisiin valmiita säästämään tai ottamaan velkaa. Halvat lennot vieraisiin maihin ja kulttuureihin saavat ihmiset tekemään ex tempore -matkoja ja tutustumaan kaukaisempiin kohteisiin kuin aikaisemmin. Uutta nähtävää ja virikkeitä haetaan mieluummin muualta kuin samoista mökkimaisemista vuosi toisensa perään.

Uudet mahdollisuudet ovat vieneet vanhoilta tavoilta suosiota. Lisäksi kiinteistöjen omistaminen satojen kilometrien päässä voi tuntua vaivalloiselta etenkin, kun apuna ei ole enää mökkikunnassa asuvia auttavaisia sukulaisia.

Toisenlaisiakin arvioita on kesämökkeilystä esitetty. Matkustamisen ympäristövaikutuksista tietoiset ihmiset alkavat pian pohtia myös jättämäänsä hiilijalanjälkeä, lähellä tuotetun tai peräti itse osittain tuotetun ruuan merkitystä tai sitä, että kasvavat arjen vaatimukset tarvitsevat rinnalle myös mahdollisuutta rauhoittumiseen ja aistien avaamiseen ympäröivälle luonnolle.

Mielenkiintoista on myös seurata, kuinka ilmastonmuutoksen aiheuttamat äärimmäiset luonnonilmiöt ajavat esimerkiksi keskieurooppalaisia hakemaan turvallisempaa ja viileämpää lomaseutua pohjoisemmasta.

jaana.rautio-teijonmaa@ita-savo.fi