Pääkirjoitus: Brexit toteutui, arki alkaa myöhemmin

Nyt se sitten tapahtui. Britannia erosi Euroopan unionista. Brittien kipuilu, kansanäänestykset, eroneuvottelut ja muu kulissien takainen vääntö huipentuivat lauantaina.

Vaikka ero tapahtui juridisesti nyt, alkaa Britannian arki EU:n ulkopuolella vasta ensi vuoden alusta. Tämä vuosi on siirtymäaikaa. Seuraavina kuukausina käytävissä neuvotteluissa on vielä paljon ratkottavia asioita. Merkityksellisin niistä koskee ulkomaalaisten yritysten toimintaa ja kauppaa.

Brexitin suurin vaikuttavuus tuleekin taloudesta. Britannian osuus Suomen viennistä on neljä prosenttia. Käytännössä tuo tarkoittaa noin neljän miljardin euron arvoista kauppaa. Mitä sille tapahtuu, selviää siirtymäajan neuvotteluissa.

Suomalaisesta näkökulmasta on syytä toivoa, että kauppasopimusneuvotteluissa päädytään tolkun ratkaisuun. Korkeat tuontitullit ovat synkin vaihtoehto.

Hyvää tilanteessa on se, että suomalaiset yritykset ovat ehtineet valmistautua eroon jo pitkään. Yrityksissä on tehty suunnitelmia kovan brexitin ja sopimuseron varalle. Kova brexit olisi kuitenkin vaikutuksiltaan kohtalokkaampi.

Helsingin Sanomien haastattelema metsäjätti UPM:n johtaja Marko Janhunen muistuttaa, että britit eivät ole omavaraisia missään metsäteollisuustuotteissa. Siksi Britanniankin pitää löytää neuvotteluissa tolkullinen ratkaisu.

EU:n eron puolesta äänestäneille briteille tulevaisuus on vielä utuinen. Eroa ajaneiden poliitikkojen propaganda lupasi muutoksen tuovan paljon hyvää. Totuus on nähtävissä myöhemmin.

Suomelle Britannia on ollut EU:ssa luonteva kumppani. Maat ovat löytäneet unionissa yhteisiä tavoitteita, joiden puolesta on tehty töitä. Brittien lähtö avaa nyt Suomelle tilaisuuden nostaa profiiliaan, kun känkkäränkkä kumppani poistui katsomoon.

pekka.lakka@kaakonviestinta.fi