Pääkirjoitus: Koronalle ei saa antaa pikkusormea – Mikkelissä tapahtui se, mistä koko epidemian ajan on kansalaisia varoitettu

Viime päivien koronauutiset ovat hyvin huolestuttavia, ja syystäkin. Keskiviikkona Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tilastoi 93 uutta koronatartuntaa. Tartuntojen määrä kasvoi viikon aikana peräti 40 prosenttia. Suunta on huono, mutta paniikkiin ei ole syytä. Sen sijaan nyt on oikea hetki jälleen muistuttaa itseään siitä, mikä merkitys on hyvällä käsihygienialla, riittävän etäisyyden pitämisellä sekä oikeaoppisella yskimisellä ja aivastamisella.

Savonlinnan seudulla ja koko Etelä-Savossa on kevään jälkeen tuudittauduttu lintukototunnelmaan, jota korona ei tunnu häiritsevän. Tuo idylli särkyi tiistaina, kun Mikkelissä todettiin jääkiekkojoukkue Jukureissa 20 koronatartuntaa. Keskiviikkona Essote tiedotti, että käytännössä viime viikon perjantain ja maanantain välisenä aikana kaikki Mikkelin keskusta-alueella liikkuneet ovat altistuneet koronavirukselle. Tulevat päivät ja pari viikkoa kertovat, kuinka paljon näistä altistumista kehittyy uusiksi tautitapauksiksi.

Mikkelissä tapahtui se, mistä koko epidemian ajan on kansalaisia varoitettu, ja miksi muun muassa hallitus on määrännyt kokoontumisrajoituksia. Eli oireettomat taudin kantajat levittävät virusta tietämättään, mutta sitäkin tehokkaammin.

Kevään ja kesän koronakurimuksen jälkeen ihmiset ovat varmasti väsyneitä rajoituksiin ja siihen, että kaikessa toiminnassa pitäisi muistaa, että tauti vaanii nurkan takana.

Suomessa kasvaneet tartuntamäärät ja Mikkelin tilanne ovat kuitenkin herätys siihen, että edelleen meidän jokaisen on huolehdittava omasta, läheistemme ja ympärillämme olevien ihmisten terveydestä.

Keväällä onnistuimme torjumaan epidemian holtittoman leviämisen toimimalla oikein. Siinä tehtävässä onnistumme nytkin – yhdessä.

jaana.rautio-teijonmaa@ita-savo.fi

Kommentoidut