Pääkirjoitus: Kauppalinnan tarina vain mutkistuu

Kauppalinnan omistajakuviot Savonlinnan Pilkkakosenkadulla, Haislahden rannalla ovat mielenkiintoista luettavaa (Itä-Savo 20.8.).

Toimivana kauppakeskuksena jo vuosia hiipunut Kauppalinna sai uutta toivoa, kun yrittäjä ja mediapersoona Jethro Rostedt osti koko rakennuksen osakekannan viime vuoden marraskuussa.

Vain muutamaa päivää myöhemmin Rostedt etsi Kauppalinnalle jo johtajaa. Tehtävästä kiinnostuneita löytyi liki 330 henkilöä, mutta valituksi tulleesta ei tihkunut tietoa kevään ja kesänkään aikana.

Epäilijöitä Rostedtin mahdollisuuksista nostaa Kauppalinna uuteen kukoistukseen tai edes hyvin toimivaksi kauppakeskukseksi, oli marraskuussa monia. Nyt näyttää siltä, että nuo epäilyt käyvät ikävällä tavalla toteen.

Erikoista on, että Kauppalinnan yrittäjät eivät ihan tarkalleen tiedä, kenelle he tilavuokransa tällä hetkellä maksavat. Rostedt ei ota julkisuudessa kantaa Kauppalinnan nykyiseen omistukseen, mutta vuokralaisille hän on lähettänyt viime viikolla tiedotteen, jonka mukaan hän on purkanut kaupan heinäkuussa. Rostedtin mukaan omistusoikeus on siirtynyt takaisin Vaunula Oy:lle. Marraskuussa 2019 Rostedt teki kuitenkin kaupat kiinteistösijoitusyhtiö Lease Deal Oyj:n kanssa. Kuka Kauppalinnan todellinen omistaja on, on kysymys, johon ei tunnu löytyvän vastausta.

Vuonna 1989 valmistunut kauppakeskus oli aikoinaan odotettu lisä kaupunkikuvaan ja palveluverkostoon. Keskuksen hiipuminen houkuttelevana kauppapaikkana on kuitenkin jatkunut jo vuosia. Lisäksi tekemättä jääneet kiinteistön saneeraus- tai kunnostustoimenpiteet näkyvät rakennuksessa ikävänä ränsistymisenä. Siksi ei ole ihme, että niin moni kaupunkilainen toivoo rakennuksen purkamista kokonaan ja tontin myymistä parempaan käyttöön.

jaana.rautio-teijonmaa@ita-savo.fi

Kommentoidut