Pääkirjoitus: Keskustelu jätevesistä alkoi jälleen

Jätevesien käsittely on hirveän tärkeää ja hyvä, että siitä puhutaan ja vaaditaan toimenpiteitä, kommentoi lukija Itä-Savon verkkosivulla 28.1. ollutta uutista.

Uutisessa kerrotaan, että sadoille pohjavesialueiden kiinteistönomistajille lähtee kuluvalla viikolla Savonlinnan kaupungin ympäristönsuojelupalveluilta kirje, jossa pyydetään selvittämään, minne kesäasunnon tai talon jätevedet menevät ja miten ne sitä ennen puhdistetaan.

Kommentoijan kanssa voi olla täysin samaa mieltä. Vesien ja pohjavesivarantojemme suojelu on erittäin tärkeää.

Kysymys ei ole mistään uudesta asetuksesta tai määräyksestä, vaan samasta jo vuosia julkisuudessa olleesta jätevesiasetuksesta, jonka siirtymäaika päättyi lokakuun lopussa viime vuonna. Silloin remonttien periaatteessa piti olla tehtynä. Tuskinpa missään päin maata on kuitenkaan vielä valmista.

Savonlinnan kaupungin ympäristöpalvelut aloittaa asetusten säädösten valvonnan tärkeimmiltä pohjavesialueilta.

Se on viisasta. Myöhemmin keväällä edetään Puruveden herkille rannoille.

Kaupungin kirjettä ei tarvitse pelätä. Sillä takavuosina julkisuudessa olleita kalliita pienpuhdistamoita ei kenenkään tarvitse hankkia. Ne olivat markkinamiesten keksintöjä.

Pohjavesialueilla riittää, että jätevedet ohjataan umpisäiliöön ja muilla alueilla riittävät kevyemmät toimenpiteet.

Ymmärrettävää kuitenkin on, että asia herättää edelleen voimakkaitakin tunteita, mutta nyt maltti olisi valttia niin virkamiehillä kuin rannoilla asuvilla ja kesämökkiläisillä.

Maalaisjärjen käyttö on myös hyvä lähtökohta, kun mietitään jätevesiratkaisuja hyvinkin erilailla kesämökeillään aikaansa viettäville ihmisille. Epäoikeudenmukaisuuden tunnetta ei saa jäädä kenellekään.

Jaana Rautio-Teijonmaa

jaana.rautio-teijonmaa@ita-savo.fi