Pääkirjoitus: Imagokolhu, jota ei olisi enää tarvittu – Savonlinnan kaupungilla oli etukäteen tiedossa, että lasten kotiin jäämistä koskevalle suositukselle ei Sosterin mielestä ollut lääketieteellisiä perusteita

Savonlinnan kaupungin keskiviikkona antama suositus, jonka mukaan pääkaupunkiseudulla ja Kemi–Tornion seudulla käyneitten lasten pitäisi pysyä poissa koulusta ja varhaiskasvatuksesta kahden viikon ajan matkan jälkeen, peruttiin torstaiaamuna pikavauhtia.

Valmiusjohtoryhmän kaupunginjohtaja Janne Laineen johdolla tekemää suositusta arvioitiin julkisuudessa virheelliseksi ja jopa laittomaksi. Laine itse perusteli suosituksen perumista suosituksen toimeenpanon kuormittavuudella.

Virhettä ei olisi tapahtunut, jos kaupunginjohtaja Laine olisi kuunnellut ja uskonut asiantuntijoita. Itä-Savon tietojen mukaan kaupungilla oli etukäteen tiedossa, että suositukselle ei Sosterin mielestä ollut lääketieteellisiä perusteita. Tartuntatautilain perusteella alueellisia koulunkäynnin rajoituksia saa määrätä vain Sosteri.

Suosituksessa oli intoa enemmän kuin ymmärrystä.

Hyvää suosituksessa oli halu suojella Savonlinnan seudun ihmisiä koronatartunnoilta kaikin mahdollisin keinoin. Keinojen on vain oltava laillisia ja asiantuntijoiden kanssa yhdessä laadittuja.

Nyt lasten karanteenisuositusuutinen levisi muun muassa sosiaalisessa mediassa ympäri maata ja sai niin pääkaupunkiseudun kuin Kemi–Tornio-alueen ihmiset närkästymään. Tulkinta oli, että näiden alueiden ihmisiä pidetään Savonlinnassa koronaepidemiaa huonosti hoitavina ja tautisimpina. Vastakkainasettelu oli valmis ja kommentit sosiaalisessa mediassa sen mukaiset – Savonlinnaan ei tullakaan ensi kesänä.

Koronakriisissä kamppailevalle Savonlinnan kesälle karanteenisuositus aiheutti imagokolhun, jollaista ei enää olisi tarvittu. Etenkään, kun Savonlinnan seudun ihmiset, matkailualan yritykset, ravintolat, yhdistykset ynnä muut suunnittelevat parhaillaan kuumeisesti pienimuotoisia kesätapahtumia matkailijoiden, kesämökkiläisten ja paikallisten iloksi.

Alkavaa kesää odotetaan itäisessä Savossa innostunein mutta sekavin tuntein. Kesä ilman oopperajuhlia on kaikille arvoitus, mutta se on varmaa, että kaikki vieraat ovat Savonlinnan seudulle tervetulleita.

jaana.rautio-teijonmaa@ita-savo.fi