Pääkirjoitus: Joulurauha löytyy uusista ja vanhoista perinteistä

Joulu merkitsee monelle ihmiselle lomaa ja rauhoittumista arjen kiireen keskellä. Vaikka joulu on joskus omiaan aiheuttamaan kiirettä ja jopa stressiä, on tauko keskellä pimeätä talvea paikallaan.

Joulunkin perinteet muuttuvat ja saavat uusia muotoja. Perinteinen sukujoulu ruokailuineen ja lahjoineen pitää pintansa. Suomalaiset ovat valmiita matkustamaan ruuhkaisia teitä pitkiäkin matkoja päästäkseen suvun hellään huomaan.
Hotelleista ja lomakylistä kerrottiin ennen joulua, että pyhinä riittää kysyntää. Kohtalaisen uusi trendi on se, että joulua vietetään sukulaisten kanssa, mutta majoitutaan mukavasti hotellissa. Yhä useampi ravintola tarjoaa jouluruokaa pyhien aikana, ja mahdollisuus valmiiseen joulupöytään herättää kiinnostusta.
Joulukortteja lähetettiin tänäkin vuonna isoja määriä. Sosiaalisen median kautta välitettiin valtavasti joulutervehdyksiä. Mahtaako olla uusi suuntaus se, että moni sanoi sulkevansa tietokoneensa tai ainakin some-päivityksensä joulun ajaksi.
Tänä vuonna useat kaupat ovat auki läpi joulun tai ainakin aattona aiempia vuosia pidempään, samoin tapaninpäivänä. Kaupoilla on mahdollisuus testata sitä, kuinka innokkaita suomalaiset ovat ostamaan uudistuneiden aukioloaikojen ansiosta. Kuluttajan kannalta mahdollisuus siihen, ettei pyhien varastoja tarvitse ostaa yhdellä kerralla, miellyttää.
Joulu merkitsee monelle ihmiselle lomaa ja rauhoittumista arjen kiireen keskellä. Vaikka joulu on joskus omiaan aiheuttamaan kiirettä ja jopa stressiä, on tauko keskellä pimeätä talvea paikallaan.
Moni ihminen joutuu tai saa olla töissä myös jouluna. Pyhien soisi olevan myös erilaisissa töissä oleville aito joulu, jossa on mahdollisuus viettää aikaa läheisten kanssa ja pysähtyä hetkeksi.
Joululla on myös kristillinen sanoma, joka näkyy ja tuntuu monien suomalaisten joulunvietossa. Elämän tärkeisiin asioihin voi syventyä paikasta ja tilanteesta riippumatta. Joulukirkot ja hartaudet houkuttelevat niitäkin suomalaisia, jotka eivät käy muuten kirkossa. Yksi kauneimmista jouluperinteistä on viedä kynttilöitä haudoille ja viettää rauhallinen hetki edesmenneiden muistolle.
Joulu on suuri juhla erityisesti lapsille. On enemmän kuin toivottavaa, että kaikilla lapsilla on mahdollisuus iloiseen ja turvalliseen jouluun.
Tiina Ojutkangas

Tiina Ojutkangas

Tiina Ojutkangas

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.