Pääkirjoitus: Eduskunnalla on edessään työntäyteinen syksy

Kansanedustajat päättävät tänään kesälomansa, kun eduskunta aloittaa syysistuntokautensa. Odotettavissa on poliittisesti värikäs syksy, sillä käsittelyyn on tulossa isoja asioita. Oman jännitteensä työhön tuo se, että seuraavat eduskuntavaalit ovat vastassa keväällä.

Jos mielipidemittauksiin on luottamista, niin ainakin sinisten ja keskustan eduskuntaryhmissä kasvaa jännitys siitä, ketkä saavat jatkaa seuraavassa eduskunnassa. Nykyisillä kannatusluvuilla sinisen ryhmän tulevaisuus voi katketa kokonaan ja keskustalaistenkin rivit harventua selvästi. Putoamisvaara lisää paineita poliittisiin irtiottoihin ja ehkä sellaisen näkyvyyden hakemiseen, josta paikastaan luopuvat veteraanikansanedustajat ovat viime päivinä varoitelleet. Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) lausunto TV1:n Ykkösaamussa, että suurin osa maahanmuuttajista etsii taloudellista hyvinvointia eikä pakene sotaa, viittaa hieman siihen suuntaan – vaikka sitä tarkennettiinkin illan mittaan.

Poliittisesti syksyn kovin koitos käydään sote-uudistuksesta. Jos se ehditään saada valmiiksi, on sillä varmasti myönteinen vaikutus hallituspuolueiden kannatukseen. Sote-valmistelussa keskeiset sosiaali- ja terveysvaliokunta ja myöhemmin perustuslakivaliokunta ovat suurennuslasin alla koko syksyn.

Tunteita myös nostattavia asioita ovat tiedustelulaki ja hallituksen esitys irtisanomissuojan heikentämisestä pienissä yrityksissä. Eduskunnan olisi asiaruuhkan keskellä pystyttävä käsittelemään asiallisesti myös kansalaisaloitteita. Niiden eteen on tehty paljon työtä ja olisi turhauttavaa, jos ne jäisivät muiden asioiden jalkoihin.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi