Pääkirjoitus: Maakunta voi hyvin, jos sen osat voivat hyvin

Itä-Savossa 19.12. julkaistu mielipidekirjoitus Etelä-Savossa tarvitaan raja-aitojen kaatajia, on mielenkiintoinen ja osin jopa kannatettava.

Etelä-Savon yrittäjien toimitusjohtaja Mirja Haavikko, MTK-Etelä-Savon toiminnanjohtaja Vesa Kallio sekä Etelä-Savon kauppakamarin toimitusjohtaja Teppo Leinonen yhdessä allekirjoittama mielipide kyseenalaistaa muun muassa maakunnan kahden sairaanhoitopiirin, kahden sanomalehden ja yhden puoleen kahden piirijärjestön olemassa olon maakunnassa. Heidän kysymyksensä kuuluu, mitä Etelä-Savossa asuva hyötyy niistä.

Vastaus kysymykseen on yksinkertainen – palveluja, joita osa eteläsavolaisista ei muutoin saisi tasavertaisesti maakunnan muiden ihmisten kanssa. Mielipidekirjoituksen allekirjoittaneet toivottavasti ymmärtävät sen, että maakunnan hyvinvointi riippuu täysin maakunnan osien hyvinvoinnista – eri kaupunkien, kylien, kaupunginosien. Maakunnan osien hyvinvointi puolestaan rakentuu tasa-arvoisesta kohtelusta ja palveluista, demokratiasta ja kunnioituksesta.

Mielipidekirjoittajien kanssa voi olla samaa mieltä siitä, että Etelä-Savossa tarvitaan raja-aitojen kaatajia. Siitä hyvänä esimerkkinä on Sosteri. Taatakseen maakunnan itälaidan ihmisille tasaveroiset terveydenhoitopalvelut, se on hakenut yhteistyökumppaneita maakunnan rajojen ulkopuolelta mutta samalla tarjonnut yhteistyönkättä myös maakunnan sisällä.

Kahden köyhän sairaanhoitopiirin yhdistämisellä ei syntyisi yhtä niin rikasta, että se kykenisi takaamaan tasaveroiset palvelut koko maakunnan alueelle. Siksi kasvua ja kannattavuutta on hyvä hakea maakunnan rajojen ulkopuolelta.

Hyvä on myös muistaa, että Etelä-Savon maakuntaliitto on viisaudessaan jo päättänyt, että maakunta tarvitsee kaksi sairaalaa pitkien, vesistöjen rikkomien etäisyyksien vuoksi. Päätös on merkittävä, koska maakuntauudistuksessa sosiaali-ja terveyspalvelut siirtyvät maakunnan hoidettavaksi.

Maakuntien sanomalehdet, mukaan lukien Itä-Savo, ovat aina olleet oman alueensa ihmisten äänitorvia ja puolestapuhuja, siten siis osa suomalaista demokratiaa ja sananvapautta.

Etelä-Savossa Itä-Savolla ja Länsi-Savolla on yhdistäviä uutisaiheita mutta vielä enemmän molemmat lehdet kertovat oman alueensa paikallisista asioista, ilmiöistä ja ihmisistä. Paikalliset uutiset kiinnostavat paikallisia ihmisiä, se luo myös hyvän pohjan lehden tulevaisuudelle.

jaana.rautio-teijonmaa@ita-savo.fi