Pääkirjoitus: Maakunnan yhtenäisyydestä järjestettiin ihan turhaan hajottava äänestys — Etelä-Savon maakunta on Savonlinnan seudullekin tärkeä edunvalvontaorganisaatio vähintään puolenkymmentä vuotta

Etelä-Savon maakuntavaltuusto antoi tiistaina yhden lauseen mittaisen julkilausuman: ”Vain yhtenäinen Etelä-Savo pärjää ja menestyy.”

Valtuusto äänesti julkilausumasta. Kuusi savonlinnalaista, yksi mikkeliläinen ja kaksi pieksämäkeläistä vastusti julkilausuman antamista, koska julkilausuman koko sisältöä ei siinä vaiheessa tiedetty. Teksti oli määrä muotoilla kokouksen jälkeen.

Savonlinnalaisilla oli hyvä syy epäillä, että tekstiin olisi saattanut pujahtaa vaatimuksia tulevan sote-maakunnan suhteen. Onhan maakuntahallitus jo kahdessa lausunnossaan vastoin Savonlinnan seudun kuntien linjausta puoltanut sotea nykyisen maakuntajaon pohjalle.

Oli hassua viedä sisällöltään tuntematon yhtenäisyysjulistus hyväksyttäväksi äänestyksen kautta. Varmaankaan tarkoituksena ei ollut saada Savonlinnan demareita, perussuomalaisia ja vasemmistoliittoa vaikuttamaan änkyröiltä.

Luultavasti syynä oli vain vauhtisokeus, kun näytti mahdolliselta saada aikaan yhteinen julistus, joka kelpaisi maakunnan kaikille laidoille.

Julkilausuman lause oli napattu kokoomuksen ryhmäpuheenvuorosta. Kokoomus esitti perinpohjaista seminaaria, jossa löydettäisiin maakunnan tarkoitus ja yhteiset tavoitteet.

Olisi ehkä ollut fiksumpaa, jos maakuntavaltuusto olisi julkilausuman sijaan julkaissut yksimielisen ponnen, jossa olisi sovittu seminaarista teemalla ”Vain yhtenäinen Etelä-Savo pärjää ja menestyy”. Sellaisessa ponnessa olisi ollut tavoitteellisuuttakin.

Julkilausumanahan tuo lause ei sisällä mitään tavoitetta eikä ota kantaa siihen, pitäisikö Etelä-Savon pärjätä ja menestyä ja mitä asialle pitäisi tehdä.

Julkilausuman tavoitteellisuuden puutetta havainnollistaa esimerkkilause: ”Vain pesemättömissä käsissä bakteerit pärjäävät.”

Esimerkkilause ei ole kannanotto maakuntaan. Etelä-Savon maakunta on Savonlinnan seudullekin tärkeä edunvalvontaorganisaatio vähintään puolenkymmentä vuotta, vaikka seutu loppujen lopuksi siirtyisi kokonaan Pohjois-Savoon. Tähän mennessä kyse on ollut vain maakunta-soten valmistelusta.

Jaana Hänninen

jaana.hanninen@ita-savo.fi