Pääkirjoitus: Turvallisuuden tunne mureni jälleen

Kuopion ammattiopistossa tiistaina tapahtunut koulusurma on järkyttänyt syvästi niin uhreja, heidän omaisiaan ja läheisiään, kuin myös kaikkia kuopiolaisia. Tapahtunut hiljensi uutisia seuranneet ihmiset myös kautta maan.

Turvallisuudentunteemme on saanut jälleen kovan kolauksen. Kuopion tapahtumat ovat saaneet ihmiset tuntemaan epävarmuutta, jotkut jopa pelkoa. Näiden tuntemustensa kanssa ihmiset joutuvat elämään siihen saakka, kunnes surmalle ja silmittömälle väkivallanteolle löytyy jokin selitys, motiivi, mikä sai 25-vuotiaan miehen toimimaan niin järjettömästi.

Sellaista syytä ei ole olemassa, joka antaisi oikeutuksen Kuopion tapahtumille, mutta todennäköisen syyn selviäminen antaisi ihmisille vastauksen kysymykseen — miksi. Vastaus sen sijaan antaisi mahdollisuuden alkaa rakentaa kuvaa turvallisesta yhteiskunnasta uudelleen.

Kyynisimpien kommentit ovat olleet toteamuksia siitä, että maailma, Suomi mukaan lukien, on vain muuttunut arvaamattomammaksi ja väkivaltaisemmaksi, ja että kehityksen suuntaa on vaikea muuttaa.

Paljon on kuitenkin tehtävissä. Yhteiskunnan on tarjottava riittävästi tukiverkkoja apua tarvitseville, mutta vastuuta on kannettava meidän jokaisen.

Suuri merkitys on kodin ja koulun yhteistyöllä, harrastustoiminnassa mukana olevilla aikuisilla. Nuorten pahoinvointiin, syrjäytymiseen ja näköalattomuuteen on reagoitava. Välittäminen ja huolehtiminen kuuluvat kaikille sekä neuvot siitä, mikä on oikein ja mikä väärin.

Sitä, olisiko mikään estänyt Kuopion tapahtumia, emme vielä tiedä. Toivottavasti saamme siihen vastauksia pian.

jaana.rautio-teijonmaa@ita-savo.fi