Pääkirjoitus: Rinteeltä ja Kiurulta uudet askelmerkit Sosterille

Pääministeri Antti Rinteen mielipide (sd.) siitä, mitä mieltä hän ja koko SDP:n ministeriryhmä ovat Sosterin erikoissairaanhoidon yksityistämissuunnitelmista, ei jäänyt keskiviikkona epäselväksi. Täysin semaa mieltä pääministerin kanssa on myös perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.).

Molemmat ministerit, niin Rinne kuin Kiuru, koplasivat yhteen Sosterin yksityistämishankkeen sekä Savonlinnalle luvatun tukipaketin. Pääministeri Rinne sanoi Itä-Savolle antamassaan haastattelussa, että hän toivoo Savonlinnan päättäjiltä, ”etteivät lähde yksityistämisellä hömpöttelemään. Sillä on yhteys sitten tähän tukipakettiin”. Viesti ei voisi selvempi olla.

Yksityistämissuunnitelmalla Sosteri hakee toimintamallia, jolla nykylaajuinen keskussairaala voi jatkaa toimintaansa Savonlinnassa, sitten kun keskittämisasetus vaaditaan toteutettavaksi. Toinen vaihtoehto Sosterille on erikoissairaanhoidon yhteistyö Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kanssa. Myös tämä selvitystyö on parhaillaan menossa. Kiuru kuin Rinnekään ei kertonut selvää kantaansa Pohjois-Savo-yhteistyöselvitykseen.

Hyvää sen sijaan on, että ministeri Kiuru sanoi hallituksen olevan valmis turvaamaan erityisratkaisuin kattavat palvelut Savonlinnan keskussairaalassa osana sote-uudistusta. Mitä ”kattavat palvelut” käytännössä tarkoittavat, jäi sen sijaan vielä arvailujen varaan.

Varmaa kuitenkin on, että ellei Savonlinnan keskussairaalalla on mahdollisuutta jatkaa nykyisenlaisena sairaalana niin perus- kuin erikoissairaanhoidossa, olisi luvattu Savonlinnan tukipaketti kuin hölmöläisten peiton jatkamista. Keskussairaalan alasajo kun merkitsisi Savonlinnan seudulle vielä suurempia menetyksiä kuin, mitkä OKL:n poislähdön vaikutukset ovat olleet.

Uuden hallituksen taholta Savonlinna on saanut ymmärrystä ja annettu lupauksia. Syksyn aikana selviää, miten lupaukset konkretisoituvat. Sosterin sen sijaan on syytä laittaa tulevaisuuden suunnitelmansa jälleen uuteen malliin mahdollisimman pian.

jaana.rautio-teijonmaa@ita-savo.fi