Pääkirjoitus: Nuorissa on tulevaisuus

Vanha sanonta nuorissa on tulevaisuus ja tulevaisuus on nuorten, on edelleen niin totta kuin vain voi olla. Sen todistavat myös Talvisalon koulun Heikinpohjan toimipisteen kuudesluokkalaiset, jotka pohtivat, millainen Savonlinna on vuonna 2026 (Itä-Savo 6.9.).

Lasten mielikuvissa Savonlinna on paikka, jossa kaikenikäisille on paljon kivaa tekemistä, asioita, jotka saavat asukkaat viihtymään. Erityisen hienoa oli, että heidän suunnitelmissaan oli otettu huomioon myös ikäihmiset ja heidän tarpeensa. Huomionarvoista on myös se, että lasten mielestä Savonlinnassa on jo nyt paljon harrastusmahdollisuuksia, eikä aikuisenakaan Savonlinnassa asuminen ole mahdoton ajatus, koska kaupunki on viihtyisä. Lasten mielestä kaupunkiin jäämistä auttaisi, jos Savonlinnassa olisi yliopisto ja kiinnostavia työpaikkoja.

Ei siis mitään yliampuvia tai utopistisia toiveita, vaan tavallisia asioita, jotka kuuluvat aktiivisen ihmisen elämään.

Lasten tulevaisuudensuunnitelmissa tärkeässä roolissa on myös puhdas luonto, jota lapset ovat valmiita vaalimaan sekä oman kotiseutunsa historiantuntemus. Toivelistalta tosin löytyvät myös uudet vaatekaupat, eksoottiset ravintolat, kylpylähotelli kuin liikuntapuistotkin.

Erityisen hienoa koululaisten projektista oli huomata, kuinka positiivisesti lapset suhtautuvat kotiseutuunsa. Tuon asenteen säilyttämisessä meillä aikuisilla on tärkeä tehtävä, sillä ruoho ei ole sen vihreämpää aidan toisella puolella, vaikka niin usein luulemmekin.

Projektin loppuraportti päättyy lasten ajatukseen: ”Olemme luottavaisia tulevaisuuteen, jota meille rakennetaan Savonlinnaan”. Kauniisti sanoiksi puettu ajatus pitää sisällään niin suuren luottamuksen aikuisia kohtaan kuin myös velvoitteen ajatella tulevaisuutta tämän päivän lasten ja nuorten silmin.

jaana.rautio-teijonmaa@ita-savo.fi

Uusimmat uutiset