Pääkirjoitus: Teko on tuomittava, syy selvitettävä

On surullista seurata, miten nopeasti sosiaalisessa mediassa levitettiin huhuja ja väärää tietoa. Vihapuheen määrä on tyrmistyttävä.

Turussa perjantaina tapahtuneet puukotukset ovat järkyttäneet syvästi suomalaisia. Turvallisuuden tunne sai ison kolauksen viimeistään lauantaina, kun poliisi kertoi, että iskua tutkitaan terroristisina murhina.
Isku on tuomittu monella suulla, kuten pitääkin, mutta yhteen ääneen on todettu, että tällaista tilannetta on Suomessa odotettu.
Suomen poliisia voi kiittää tapahtumien hoidosta. Lounais-Suomen poliisi toimi tilanteessa nopeasti, ja sai pääepäillyn kiinni vain minuuteissa ja elossa.
Myös poliisin tutkijat ovat ottaneet tilanteen ripeästi haltuunsa. Tämän jälkeen poliisi on tiedottanut tutkinnan etenemisestä täsmällisesti ja säännöllisesti niin tiedotustilaisuuksissa kuin sosiaalisen median kanavissa. Tietoa on ollut saatavissa.
Siksi on erityisen surullista seurata sitä, miten nopeasti sosiaalisessa mediassa levitettiin huhuja ja väärää tietoa. Vihapuheen määrä on tyrmistyttävä. Some-aikanakin jokaisella on vastuu sanomisistaan, oli mitä mieltä tahansa. Lietsontaan ei pitäisi ryhtyä.
Vaikka poliisi tutkii tapahtumia terroristisena tekona, ei poliisi ole vielä saanut pääepäillyltä tietoa teon motiiveista tai siitä, miten kammottaviin tapahtumiin on päädytty.
Teko on ehdottomasti tuomittava, mutta sen syyt pitää selvittää ja pohtia, miten Suomessa toimitaan tästä eteenpäin ja miten teot estetään.
Teon perusteella ei voi eikä saa tuomita kokonaista ihmisryhmää. Vaikka pääepäilty on ulkomaalaistaustainen, niin olivat auttajatkin. Näiden henkilöiden siviilirohkeus pelasti todennäköisesti useita henkiä.
Tapahtumia seuraavien on syytä pysyä rauhallisena ja odottaa, että poliisi hoitaa loppuun sen työn, minkä on hyvin aloittanut.

Markus Kuokkanen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.