Pääkirjoitus: Lapsikauppaan pitää puuttua voimakkaasti

Ihmiskaupasta puhuttaessa ei kyse yleensä ole ollut Suomesta eikä etenkään lapsista ja nuorista. Nyt tämä vastenmielinen rikollisuuden muoto on rantautunut myös tänne. Euroopan kriminaalipoliittisen instituutin Heunin mukaan myös Suomessa lapset ja nuoret ovat joutuneet suoranaisen ihmiskaupan ja siihen rinnastettavan hyväksikäytön uhreiksi.

Heikoimmassa asemassa olevat lapset ja nuoret ovat kaikkein altteimpia joutua rikollisten kohteeksi. Ihmiskaupan välineeksi päätyminen uhkaa erityisesti Suomeen pyrkiviä ulkomaalaistaustaisia lapsia ja nuoria. Usein vailla perheen tai muun yhteiskunnan suojaa he voivat joutua myymään seksiä.

Suomalaisista pahiten vaarassa ovat selvityksen mukaan sijaishuoltopaikastaan tai laitoksesta karkaavat ja usein päidenongelmaiset nuoret. Heitä voidaan esimerkiksi pakottaa rikoksiin tai seksiin ruokaa ja majapaikkaa vastaan. Rikosten uhrien määrästä ei ole tarkkaa tietoa, mutta ilmiötä kuvataan laajaksi, useita satoja nuoria koskettavaksi. Tekijät ovat nuorten tuttuja, jopa perheenjäseniä.

Maailman onnellisemmaksi kehutussa maassa ei tällaista pidä hyväksyä. Viranomaisten tulee tarttua tämänlaatuisen rikollisuuden kitkemiseen nykyistä pontevammin. Poliisin ja muiden asiaan liittyvien viranomaisten resursseja ja koulutusta on syytä lisätä, jotta ongelma voidaan paremmin tunnistaa ja siihen päästään puuttumaan.

Myös kynnystä kertoa asiasta viranomaisille pitäisi madaltaa. Uhreiksi joutuvat lapset ja nuoret eivät ehkä uskalla ottaa yhteyttä poliisiin, koska ovat – rikollisten pakottamina – joutuneet itse tekemään rikoksia ja pelkäävät seuraamuksia.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Uusimmat uutiset

Kommentoidut