Pääkirjoitus: Yhteistä vahvaa tahtoa ei löytynyt

Savonlinnan kaupunginhallitus lopetti maanantai-iltana enemmistöpäätöksellä Mikkelin ja Essoten kanssa käytävät neuvottelut siitä, miten työt ja tehtävät jaettaisiin Etelä-Savon maakunnassa, johon Savonlinna esityksen mukaan olisi samalla sitoutunut.

Hylätty esitys oli sama, jonka Mikkelin ja Savonlinnan kaupunginjohtajat yhdessä julkistivat näyttävästi perjantaina. Mikkelin kaupunginhallitus hyväksyi esityksen pääosin.

Kaupunginhallituksen päätös perustui siihen, että kaupunginhallituksen enemmistöllä ykkösvaihtoehtona on suuntautuminen Pohjois-Savon maakuntaan ja Kys-yhteistyöhön, jossa uskotaan olevan parhaat mahdollisuudet säilyttää Savonlinnan sairaalassa ympärivuorokautinen erikoissairaanhoidon päivystys.

Kaupunginjohtajien esityksen mukaan Etelä-Savon sote-maakunnassa nykyisen kaltaiset erikoissairaanhoidonpalvelut olisi voitu säilyttää työnjaolla sekä kirjaamalla Savonlinnan sairaalan säilyminen terveydenhuoltolakiin. Tosin vastuuministeri Krista Kiuru (sd.) on kyseisen lakimuutoskeskustelun torjunut. Kaupunginjohtajien esityksen mukaan Etelä-Savon soteen liittymällä Savonlinna olisi samalla turvannut ammattikorkeakoulu Xamkiin OKL-kompensaationa saadut opiskelijapaikat sekä kuitulaboratorion tulevaisuuden.

Se, miksi Xamk ja kuitulaboratorio pitää sotkea Savonlinnan seudun ihmisten sosiaali- ja terveydenhoitopalveluihin on asia, jota tavallisen kuntalaisen on vaikea ymmärtää.

Erikoisin episodi Etelä-Savon sote-yhteistyön löytymiseksi nähtiin viime perjantaina, kun Savonlinnan kaupunginjohtaja Janne Laine ja Mikkelin kaupunginjohtaja Timo Halonen esittelivät tämän yhteisen sote-sopimuksen kaupunginhallitustensa päätettäväksi. Molemmat johtajat tähdensivät tiedotustilaisuudessa, että kysymys on vahvan tahtotilan luomisesta sen puolesta, että Savonlinnassa voidaan säilyttää nykyisen tasoinen sairaala.

Samaan aikaan, kun kaupunginjohtajat pitivät tiedotustilaisuuttaan, mikkeliläiset olivat esittämässä ministeri Krista Kiurulle toivettaan saada Mikkelin keskussairaala laajan päivystyksen sairaalaksi. Toteutuessaan tuo esitys muuttaisi Savonlinnan keskussairaalan varmuudella terveyskeskussairaalaksi, jos Itä-Savo olisi osa Etelä-Savon sotea. Ei ihme, että Savonlinnan kaupunginhallituksessa ei syntynyt vahvaa tahtotilaa Etelä-Savon soten puolesta.

Ei päätös ollut yksimielinen Mikkelissäkään.

jaana.rautio-teijonmaa@ita-savo.fi

Kommentoidut