Pääkirjoitus: Savonlinnan kouluratkaisussa on kyse muustakin kuin euroista

Savonlinnan kouluratkaisussa on kyse muustakin kuin euroista. Digiosaamisen perinnön pitää siirtyä.

Miten OKL:n tiloja käytetään tulevaisuudessa, kun opettajankoulutus loppuu? Opettajankoulutus ja normaalikoulu siirtyvät vuoden kuluttua Joensuuhun, mutta rakennukset, lapset ja iso määrä osaamista ovat olemassa sen jälkeenkin.
Väistämättä Savonlinna menettää yliopistotason osaamista, kansainvälisiä verkostoja, joukon ammattilaisia. Mutta miten tiloja ja osaamista voitaisiin hyödyntää opettajien täydennyskoulutuksessa ja perusopetuksen digitaalisessa pedagogiikassa?
Konkreettisesti kaupunki on päättämässä siitä, missä normaalikoulun lapset jatkavat kouluaan ensi vuoden syksynä. Normaalikoulun koululaiset siirretään tavalla tai toisella kaupungin kouluverkkoon. Vs. sivistystoimenjohtaja Tuija Kauppisen esityksen mukaan keskikaupungin 1.–9. luokat sijoitetaan Talvisalon kouluun. Esityksen mukaan Talvisaloon rakennetaan suurelementeistä laajennus, jonka kaupunki vuokraa (I-S 9.9.).
Talvisalon laajennuksen vaihtoehtoehtona on tutkittu 1.–6. luokkien sijoittumista OKL:n päärakennukseen, joka on siirtynyt kaupungin omistukseen. Virkamiesten laskelmien mukaan 1.–9. luokkien siirtäminen Talvisaloon tulisi halvemmaksi kuin alakoulun pitäminen kampuksenmäellä. Laskutoimitukset on tehty nyt kahteen kertaan ja ratkaisujen kustannusero kapeni tarkistuksessa.
Kustannusten ja kustannuseron laskeminen ei ole ihan yksinkertaista. Normaalikoulun digiosaamisen perintö ei jatku itsestään. Nyt tehtävässä kouluratkaisussa ei pidä ajatella pelkästään seiniä ja euroja varsinkin, kun eri vaihtoehtojen erot eivät ole yksiselitteiset kuten ei yleensäkään, kun arvioidaan koulukustannuksia.

Tiina Ojutkangas

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.