Pääkirjoitus: Uuden hallituksen on pidettävä lupaukset

Maatamme ravisuttanutta hallituskriisiä on Savonlinnassa seurattu poikkeuksellisen huolestuneena. Pääministeri Antti Rinne (sd.) oli takuumiehenä Savonlinnalle saadussa elinvoimapaketissa, josta vasta osa on lähtemässä käyntiin. Savonlinnan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anna-Kristiina Mikkonen (sd.) ei pelkää (I-S 5.12.), että elinkeinopaketti olisi vaarassa. Se kuitenkin edellyttää, että tuleva hallitus ymmärtää tehtyjen päätösten merkityksen ja pitää ne voimassa.

Vieläkin suurempaa huolestumista aiheuttaa kuntaministeri Sirpa Paateron (sd.) ero, sillä hän oli jo julkisesti luvannut kunnioittaa Savonlinnan ja naapurikuntien yksimielisiä päätöksiä päästä mukaan Pohjois-Savon sote-maakuntaan. Toinen saman suuntaisia lupauksia, ainakin paikallisille poliitikoille, on antanut peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.). Molemmat ministerit istuvat sote-ministeriryhmässä ja nyt heistä toinen on pois.

Tilanne on Savonlinnalle erityisen tukala.

Tilanne on Savonlinnalle erityisen tukala, koska keskustaministereitten ja Savonlinnan seudun saamien lupausten välillä on perustavanlaatuinen tulkintaerimielisyys siitä, tarkoittaako hallitusohjelman sote-maakunta nykyisiä maakuntia vai ei. Eteläsavolainen maatalousministeri Jari Leppä (kesk.) muistutti viimeksi maanantaina, että hallitusohjelma tarkoittaa nykyistä maakuntajakoa ja että hänen mukaansa kaikki ministerit sitä myös noudattavat.

Valtakunnallisesti asia on pieni, mutta Savonlinnalle asia on todella merkittävä ja tilanne tältä osin ollut jo pitkään karmea. Kysymys on Savonlinnan keskussairaalan tulevaisuudesta.

Hallituksen ero ja uutta hallitusta edeltävät minihallitusneuvottelut antaisivat nyt kunniallisen tavan selvittää tulkintaerimielisyydet ja kirjata hallitusohjelmaan selvästi sellainen tulkinta, että Savonlinnan seutu pääsisi vaihtamaan maakuntaa, kuntien päätöksiä ja kunnallista itsehallintoa kunnioittaen. Toivottavasti tämänsisältöinen ratkaisu syntyy pian, jotta sote-maakunnan valmisteleminen pääsee etenemään.

Pattitilanteen jatkuminen ei ole minkään hallituspuolueen etu.

jaana.rautio-teijonmaa@ita-savo.fi