Pääkirjoitus: Verokarhu heräsi myöhään

Verottaja ei ole kovin monen suomalaisen paras ystävä. Parhaimmillaan verottajaa nippanappa ymmärretään, mutta pitämisestä saati rakastamisesta on turha puhua.

Entisestään viileitä välejä hiertää nyt verokorttiuudistus, joka tuli voimaan tänä vuonna.

Tämän vuoden helmikuussa voimaan tulleissa verokorteissa on vain yksi tuloraja koko vuodelle. Jos tuloraja ylittyy, ennakonpidätyksiä joutuu maksamaan lisäprosentin mukaan. Verohallinto arvioi keskiviikkona julkaisemassaan tiedotteessa, että jopa joka kolmannen palkansaajan verokortin veroprosentti on tällä hetkellä liian alhainen.

Aiemmin moista ongelmaa ei päässyt syntymään, koska käytössä oli palkkakausikohtainen tuloraja. Jos kuukausipalkka oli normaalia suurempi, ylimääräiset veroeurot otettiin aina heti päältä pois.

Nyt odotetaan ensin vuosirajan täyttymistä, ja ylimenevältä osalta otetaan lisäprosentin mukainen vero. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että moni suomalainen voi joutua maksamaan joulukuun palkastaan ennakonpidätystä reilusti normaalia enemmän.

Vaikka oikeiden ajan tasalla olevien tietojen antaminen on verovelvollisen vastuulla, ei verottajallekaan voida antaa uudistuksesta puhtaita papereita. Verokarhu heräsi edellisen talven talviuniltaan vasta kesän jälkeen syyskuussa.

Tammikuussa toki korostettiin sitä, että palkansaajan pitää seurata itse tavallista tarkempaan palkkojen kertymistä ja tilata tarvittaessa uusi verokortti.

Jälkikäteen arvioituna se ei kuitenkaan ollut riittävää tiedottamista.

janne.ronkko@kaakonviestinta.fi

Uusimmat uutiset

Kommentoidut