Pääkirjoitukset: Maksuton kouluruoka on lapsen oikeus — Maanantainälkä tunnetaan ilmiönä edelleen

Suomalainen kouluruoka on maailmassa harvinainen poikkeus. Vain harvoissa maissa lapset saavat syödä lämpimän aterian ilman perheelle koituvia kustannuksia

Maa- ja metsätalousministeriön selvityksen mukaan kouluruuan maksullisuus voisi lisätä kouluruuan arvostusta. Selvityksen tehnyt eläkkeelle jäänyt toimitusjohtaja Ilkka Mäkelä on sitä mieltä, että kotimaisen ruuan arvostukselle pitäisi tehdä jotakin. Yhtenä keinona on pohdittu maksullista kouluruokaa.
Suomalainen kouluruoka on maailmassa harvinainen poikkeus. Vain harvoissa maissa lapset saavat syödä lämpimän aterian ilman perheelle koituvia kustannuksia. Suomessa kouluruokaa on tarjottu maksutta oppivelvollisuuskoulujen oppilaille noin 70 vuotta.
Perusopetuslaissa säädetään myös myös kouluruokailusta. Pykälän 31 mukaan oppilaille tarjotaan jokaisena työpäivänä täysipainoinen, maksuton ateria. Jokainen suomalainen esi- ja peruskoulun oppilas sekä lukion ja ammatillisen perusasteen opiskelija voi Suomessa nauttia maksuttoman kouluaterian.
Kouluruokailu on muutakin kuin syömistä. Opetushallituksen mukaan kouluruokailussa lapsille ja nuorille opetetaan terveyttä, ruokailutapoja sekä suomalaista ruokakulttuuria.
Maa- ja metsätalousministeriön selvitys herätti keskustelun kouluruuan merkityksestä. Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila arvioi sosiaalisessa mediassa, että kouluruuan haluaminen maksulliseksi osoittaa ”täydellistä yhteiskuntapolitiikan ja historian tajun puutetta”.
Kouluruuan hinta ja laatukin vaihtelevat suurestikin eri kunnissa. Ruokarahasta säästäminen lasten ja nuorten kustannuksella on lyhytnäköistä. Terveellinen ja maukas lounas on hyväksi kenelle tahansa.
Myös ruokailijoiden on syytä arvostaa hyvää ja maksutonta ruokaa. Osalle lapsista kouluateria on päivän ainut lämmin ruoka. Maanantainäläksi -kutsuttu ilmiö on tosiasia nykyäänkin. Kouluruoka on lapsen oikeus.

Tiina Ojutkangas

Tiina Ojutkangas

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.