Pääkirjoitus: Juhannuskokot loimusivat laittomasti—osa viranomaisten pätemättömällä luvalla

Uuden pelastuslain soveltaminen ei mennyt aivan nappiin juhannuksena. Sisäministeriö julisti kuivuuden takia juhannusaattona avotulen sytyttämiskellon koko maahan Lapin ja Kainuun maakuntia lukuun ottamatta. Se tarkoitti, ettei kokkoja saanut polttaa, eikä sytyttää muitakaan avotulia, kuten nuotioita tai kertakäyttögrillejä.

Kiellosta huolimatta kokkoja roihusi kymmenittäin eri puolilla Suomea. Koko maan mitassa määrä ei ole suuren suuri, mutta yksikin laaja metsäpalo on liikaa. Luvattomat kokot työllistivät pelastuslaitoksia, jotka joutuivat sammuttamaan niitä juhannusjuhlijoiden harmiksi.

Osassa tapauksista kyse oli uhmakkuudesta. Kiellosta tiedettiin, mutta kokko haluttiin polttaa ”vanhasta tottumuksesta”. Juhannuskokot kuuluvat suomalaiseen kulttuuriperintöön, mutta tällaisella piittaamattomuudella voi olla vakavat seuraukset, jos tuli kaikista varotoimista huolimatta pääsee leviämään metsäpaloksi. Rikkomuksesta saattaa koitua sakkoja ja vahingonkorvauksia, jotka voivat nousta suuriksikin.

Erikoista on, että osa luvattomista kokoista johtui viranomaisten tietämättömyydestä. Esimerkiksi Kouvolan Tykkimäessä kokko syttyi pelastuslaitoksen erikoisluvalla. Lain mukaan pelastuslaitoksen toimivaltaan ei kuitenkaan kuulu tällaisten erikoislupien myöntäminen. Poikkeuslupia myöntäneiden laitosten onneksi missään tuli ei tiettävästi karannut käsistä.

Pelastuslain määräyksiä on jo ehditty esittää lievennettäväksi antamalla pelastuslaitoksille harkintavaltaa lupien myöntämisessä. Laki on ollut voimassa vasta puoli vuotta, eikä sitä ole syytä korjailla näin lyhyen kokemuksen jälkeen.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi